FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, u buticima, prodavnicama igračaka, obuće, knjižarama, prodavnicama sportske opreme, prodavnicama nakita, mora da bude kontrolisan broj korisnika, a jedna osoba može da bude na četiri metra kvadratna.

Ovo se navodi u izmijenjenim i dopunjenim preporukama za rad neprehrambenih trgovina, tržnih centara i trgovina kao zasebnih prodajnih objekata u tržnim centrima, koje je sačinio Instititut za javno zdravstvo RS.

– Na ulazu u ove objekte obavezno postaviti plakat sa obavještenjem za držanje fizičke distance i nošenje maske. Neophodno je održavanje fizičke distance od dva metra, obezbjeđenje fizičke providne barijere na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku, a koja se dezinfikuje na kraju svake smjene. Svi u objektu moraju da nose maske. Radnik koji napušta kasu i vraća se poslovima slaganja robe ili usluživanju kupaca, obavezno dezinfikuje ruke. Obavezna je dezinfekcija ruku korisnika pri ulazu i izlazu iz objekta od strane zaposlenih, kao i dezinfekcija obuće kroz kutiju sa dezinfekcionim sredstvom koja na ulazu mora da stoji označena. Takođe, obavezna je dezinfekcija korpi i kolica dva puta u toku smjene i na kraju radnog vremena – navodi se u preporukama.

Kad je riječ o upotrebi kabina za presvlačenje, treba izbjegavati probavanje odjevnih predmeta koliko god je to moguće.

– Ako je neophodno isprobavati odjeću, treba voditi računa da se izbjegava kontakt odjevnih predmeta sa očima, nosom i ustima. Prije ulaska u prostor za kabine, postaviti dozatore sa dezinfekcionim sredstvom. Zadržavanje osoba u kabini potrebno je svesti na minimum. Kabine obavezno dezinfikovati dva puta u toku jedne smjene, po potrebi i češće, a držati ih otvorene kada nisu u upotrebi. U kabinu je dozvoljen ulaz samo jednoj osobi, izuzev pratnje roditelja/staratelja u slučaju djeteta ili osobe kojoj je potrebna pomoć. Omogućiti prozračivanje kabina prije sledećeg korisnika, te odrediti osobu u trgovini koja će kontrolisati da osobe koje ulaze u prostor za kabine obavljaju dezinfekciju ruku i pravilno nose maske – poručuju iz IJZ RS.

Srpskainfo