LAKTAŠI, 29. jula – Za prvih mjesec dana rada presretači su zabilježili 1.300 prekršaja u saobraćaju. Matematički gledano, to je u prosjeku 41 prekršaj dnevno.

Najviše posla imali su na području Banjaluke, Gradiške i Prijedora, mada je rekord napravljen u Bijeljini gdje je nesavjesni vozač nagazio na gas pa je na dionici gdje je ograničenje 50 dogurao do 107 kilometara na čas, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, u direktrnoj kontroli izdavanjem prekršajnih naloga, sankcionisano je 445 učesnika, a za ostale evidentirane prekršaje prekoračenja brzine izvršiće se naknadna obrada i sankcionisanje prekršioca –  saopštili su iz Policije Republike Srpske, prenosi ATV.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

 

Činjenica da se presretač na prvi pogled ne razlikuje od bilo kojeg drugog automobila i da vozače neće “spasiti” blicanje ili dojava da je kontrola u blizini, utiču na svijest onih za volanom da kontrolišu gas, kažu stručnjaci.

– Kada su u pitanju stacionarni radari oni djeluju samo na odrećenoj tački, odnosno na određenom potezu i tu oni ispunjavaju svoju funkciju, dok mnogo veću funkciju u promjeni svijesti građana ostvaruju mobilni radari, odnosno presretači jer se ne zna gdje će se oni naći na saobraćajnici – istakao je Milan Tešić, rukovodilac Odsjeka za puteve, vozila i vozače u agenciji za bezbjednost saobraćaja.

Iako se mnogi građani sa presretačima nisu susreli, još uvijek, kažu da je njihov posao itekako koristan.

– Sve ono što kontroliše vožnju i sve ono što može spasiti ljudske živote je jako korisno i poželjno.

 

– Nisam imao susret još uvijek, vidjećemo da li će ga biti. Mislim da treba još više presretača uvesti zbog divljanja na cestama.

– Uglavnom prekoračuju, pa i sam prekoračujem. Ali sam za to da se kazni i kad me kazni barem sam onda pola godine disciplinovan – istakli su građani.

Najviše saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom bilježi se upravo u ljetnim mjesecima, posebno julu i avgustu. Tada je na cestama najviše auta, vozi se brže i sa manje pažnje, kažu iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

– Ako smanjite prosječnu brzinu kretanja za jedan kilometar na čas smanji se broj saobraćajnih nesreća za 3 odsto, a broj poginulih za čak 5 odsto. To dovoljno govori koliko je bitno upravljati brzinama i koliko je važno na taj način uticati da se što više poštuje brzina kretanja – naglasio je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike srpske.

Agencija trenutno realizuje i mjerenje brzine saobraćaja po opštinama u Republici Srpskoj. To je savremen način praćenja putem kojeg će se na osnovu indikatora znati koje policijske uprave više rade na smanjenju prekršaja, a koje manje.

 

Srpskainfo