BANJALUKA – Povećana smrtnost penzionera prvenstveno zbog pandemije virusa korona smanjila je mogućnost Udruženju penzionera RS da svima uplati naknadu pogrebnih troškova i po tom pitanju tražimo pomoć lokalnih zajednica, rekao je za “Nezavisne” Ratko Trifunović, predsjednik ovog udruženja.

On objašnjava da je smrtnost penzionera zbog pandemije virusa korona povećana za skoro 20 odsto u odnosu na period prije pandemije.

“Od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS za naknadu pogrebnih troškova porodica preminulog dobija oko 500 KM, a penzioneri u Banjaluci od sredstava članarine dobijaju 500 KM. Tako je skoro u svim lokalnim zajednicama, jedino ako je u nekim manja članarina, onda je i manja isplata, ali je otežana isplata zbog situacije s virusom korona”, naglasio je Trifunović.

Dodaje da od članarina koje penzioneri plaćaju jedan dio izdvajaju u Fond za pomoć penzionerima koji su bolesni, socijalno ugroženi i imaju male penzije.

Smatra da dio naknade pogrebnih troškova preminulih penzionera treba da snose lokalne zajednice jer su oni u njima živjeli, plaćali sve komunalije i učestvovali u njihovom razvoju.

“Činjenica je da je zbog pandemije virusa korona najveći broj oboljelih, ali i preminulih nažalost među penzionerima. Razgovarali smo sa Duškom Milunovićem, ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, kako bi se pokrenulo ovo pitanje i održao sastanak sa Savezom opština i gradova RS, da zamolimo sve načelnike lokalnih zajednica da pomognu”, rekao je Trifunović.

Što se tiče drugih zahtjeva, Trifunović ističe da je to, između ostalih, povećanje penzija, te da očekuje od 1. januara naredne godine redovno zakonsko usklađivanje penzija prema statistici koliki su troškovi života i prosječne plate.

“Takođe, uputićemo zahtjev Vladi Republike Srpske, ali i lokalnim zajednicama da se naredne godine budžetom izdvoje veća sredstva za liječenje i rehabilitaciju penzionera u banjama”, kazao je Trifunović.

Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, kazao je za “Nezavisne” da je slična inicijativa već upućena u Istočnom Novom Sarajevu.

“Krajem septembra imaćemo sjednicu Predsjedništva Saveza opština i gradova RS i sigurno je da ako od Udruženja penzionera dođe inicijativa mi ćemo je razmotriti”, naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, moguće je korigovati naknade za grobno mjesto i još neke stvari koje bi bile od pomoći najstarijoj kategoriji stanovništva u Republici Srpskoj.

“Podržavam ovakvu inicijativu jer se radi o najosjetljivijoj kategoriji o kojoj moramo da vodimo računa tako da ova inicijativa ima smisla i ona kada dođe do nas mi ćemo odgovoriti pozitivno”, naglasio je Ćosić.

Nezavisne