LAKTAŠI, 24. februara – Oni su čitav dan proveli u češkom gradu, nakon što ih je “posrednik” prevario za posao i uzeo im novac

PUTNICI

Foto-ilustracija: Tanjug/Tanja Valič

Oko 70 radnika, koje je Makedonac Vladimir G. navodno prevario za obećani posao u Češkoj, konačno su krenuli u Srbiju oko 23.15 sati, nakon što su čitav dan proveli u ovoj zemlji.

Oni se vraćaju istim autobusom kojim su i došli, a koji je Vladimir G. unajmio da ih preveze do grada Frenštata.

U tom češkom mestu, na oko 70 kilometara od granice sa Slovačkom, njima je danas u pomoć pritekla srpska dijaspora, kako nekolicina naših ljudi živi i rade u ovom gradu i njegovoj blizini.

– Zvali su nas, nudili se da donesu hranu i vodu, pa i novac za one koji nemaju čime da plate put natrag do Srbije – rekla je za Telegraf.rs Dušanka Kovačević, jedna od prevarenih radnica.

Kako kaže, za njihovu muku prijatno iznenađenje bila je jedna poseta.

– Kada je čuo, posetio nas je i zamenik gradonačelnika Frenštata. Doneo je nešto hrane, vodu i voće. Za svaku pohvalu – tvrdi ona.

NUDIO POSAO U ČEŠKOJ, PA NESTAO SA NOVCEM

Podestimo, 70 radnika iz Srbije javilo se na oglas za posao u inostranstvu. Navodno je fabrika” Continental automotive” u Češkoj tražila radnike, a posrednik koji se predstavio kao Aleksandar Simić, mogao je da obezbedi taj posao. Sve što treba da se učini jeste da se plati prevoz do Češke – 50 evra po osobi.

bus

Nekima je ovo bilo sumnjivo, jer su za Češku potrebne radne vize. Ipak, kako su mnogi vapili za zaposlenjem, rešili su da okušaju sreću.

– Po ulasku u autobus dali smo mu po 50 evra i još od 100 do 200 dinara za osiguranje.  Aleksandar je uzeo novac i izašao iz autobusa, sa izgovorom da treba da ode po još dvoje ljudi, te da će kolima ići za nama – rekla je Dušanka.

No, više ga nisu videli, tvrde oni. Nije ih sačekao ni na granici, ni po dolasku u Frenštat, a blokirao je sve njihove brojeve i načine da ga kontaktiraju. Ubrzo su saznali da mu Aleksandar Simić nije pravo ime, te da je najverovatnije reč o Makedoncu Vladimiru G. (ime poznato redakciji), koga su drugi radnici iz inostranstva na mrežama označili kao prevaranta.

LK

DIJASPORA PRITEKLA U POMOĆ

Shvativši da su obmanuti, potražili su pomoć. Naša dijaspora se odmah aktivirala, pokušavajući da im pronađe smeštaj ili čak zaposlenje u obližnjoj Slovačkoj, u kojoj, kako kažu, još uvek može da se zaposli bez radne vize. No, za kratko vreme to nije bilo moguće.

Nakon što su ceo dan proveli u autobusu, koji je po zakonu morao da bude parkiran devet sati, i dugih pregovora sa vozačima, radnici iz Srbije su konačno krenuli kući.

(D. Savanović / d.savanovic@telegraf.rs)