KRALJEVO, 02. oktobra – Zoran Tomić (38) iz Kraljeva, radnik „Puteva“ iz tog grada, preživio je ispod hiljadu kubika zemlje koja ga je zatrpala samo zahvaljujući nevjerovatnoj sreći.

yoran-tomić

Da li zbog velikog crkvenog praznika Aranđelovdana, kada se nesreća prošle godine dogodila, ili zbog toga što kolega bagerista nije htio da ga ostavi ispod zemlje, ali Zoran je preživio. Posledice su ipak ostale. Četiri dana je proveo u komi i danas ima poremećen vid. Ali 21. novembar će on ove godine slaviti kao svoj rođendan.

Tomić je zadobio povrede tokom radova na rekonstrukciji saobraćajnice u blizini fabrike “Magnohrom”. Zoran se u trenutku kada ga je zatrpala zemlja nalazio na dubini od oko tri metra, a u iskop je sišao samo da bi izvadio lopatu. Tada se velika količina zemlje obrušila na njega i potpuno ga zatrpala.

– Ostala je u rupi neka lopata. Sišao sam da je uzmem. I od tada se ničega ne sjećam. Probudio sam se iz kome u bolnici poslije četiri dana. Bilo je strašno. Gledao sam ih očima koje su mi, kako su mi objasnili, bukvalno iskočile. Nisam imao pojma gdje sam. Pitali su me ko sam, a ja sam im rekao da se zovem Džon i da sam iz Kalifornije. Strašno – prepričao je Zoran za Blic situaciju nakon buđenja iz kome.

Ne sjeća se nijednog trenutka kada se zemlja obrušavala na njega, niti vremena provedenog pod njom. Bagerista koji je tada radio sa Zoranom u smjeni bio je najprisebniji. Otprilike je znao gdje je Zoran bio u trenutku obrušavanja zemlje i kopajući rukama stigao je do njegove glave. Izvadio mu je zemlju uz usta, zatim jezik dok nije stigla Hitna pomoć.

– Ostao mi je zub okrnjen od zemlje koja mi je bila u ustima. Kad god vidim bageristu, nazovem ga “spasioče”. Nemam riječi kojima bih mu se zahvalio – kaže Tomić.

 

Zoranu su ipak ostale posljedice. Poremećen mu je vid zbog velikog pritiska koji je glava trpjela od zemlje i kamenja.

– Nemam dioptriju, ali recimo kada gledam nekoga dok razgovaramo, ne vidim mu drugu polovinu lica. Tražim pogledom cijeli lik. Kada gledam utakmicu na televiziji, ne vidim sve igrače. Kada mi dijete šutne loptu, ona mi se samo izgubi. Imam kod kuće maline i kada krenem da ih berem, zaboli me glava jer ih u jednom trenutku ima mnogo. Često sam kod ljekara. Vidjećemo šta će dijagnostikovati – kaže Zoran.

Kaže da je dok gleda svoje dvoje djece kako rastu, presrećan što je živ. Žao mu je što ima posljedice jer kada se ujutru probudi i pogleda se u ogledalo, ne može da vidi dio svoje glave.

Slavi početak drugog života

Novi rođendan 21. novembra Zoran će, kako kaže, proslaviti uz pečeno prase.

– Pozvaću svoje kolege koji su tog dana bili sa mnom na gradilištu. I proslavićemo početak mog drugog života – rekao je Zoran Tomić za Blic.