LAKTAŠI, 27. oktobra – Na periferiji  Beograda u Železniku, nalazi se čudotvorni izvor velike hrišćanske  svetiteljke Prepodobne mati Paraskeve – svete Petke.  Izvor se nalazi u prelepoj šumi koja na sve strane odiše Božanskim mirom i blagoslovom naše majke svete Petke.

Izvor svete Petke
Legenda kaže da je izvor  nastao kao izraz zahvalnosti oca,  zbog čudesnog izlečenja svoje bolesne kćeri. Nekada davno bas ovom trasom, vodio je put od Ostruznice do Beograda.  Bogati I ugledni ostružnički trgovac ovim putem često je svoju kćer, slepu od rođenja vodio kod lekara u prestonicu. Na jednom od takvih proputovanja, zastali su pored izvora malo da se okrepe, umiju i popiju malo hladne izvorske vode. Sledeće jutro , nakon buđenja kroz plač, devojčica  je uzviknula da vidi svetlost. Tu noć u snu trgovcu se javila  sveta Petka.
Kao znak zahvalnosti, na tom mestu  bogati trgovac je uredio izvor i postavio mermernu ikonu svete Petke.

Izvor svete Petke
Na izvoru stoji mermerna ploča na kojoj piše:

“Podignuto 1872. Obnovljeno 1973. Građani dobrovoljnim radom. Investirao i tri leta radio Kojić B. Milivoje iz Železnika.”

Izvor svete Petke

Po predanju čudotvorni izvor svete Petke, nastao je prilikom prenošenja Njenih svetih moštiju, iz Carigrada, preko Srbije , dalje putem za Rumuniju do grada Jaši. Na svim mestima gde je povorka zastajala da prenoći , nastajao je čudotvorni izvor sa svetom i lekovitom vodom.

 

/www.izvorsvetepetke.com/