LAKTAŠI, 01. avgusta – Sutra, 2. avgusta,  se slavi veliki hrišćanski praznik Sveti Ilija, crveno slovo u crkvenom kalendaru.

Sveti Ilija ili tačnije Sveti prorok Ilija je starozavetni prorok, koji se živ uzneo, vazneo u nebo. Prikazao se u viziji i Isusu a i veoma je bitan za budućnost, tačnije za drugi silazak Isusa Hrista među ljude, kada će se ponovo pojaviti.

Spada u takozvane ognjene svece ili letnje. Živeo je u 9 veku pre nove ere i čim se rodio, ukazali su se anđeli i vatreno znamenje.

Sv.Ilija1

Njegova biografija je veoma zanimljiva i to je iskoristio:

Paulo Koeljo – Peta Gora
Koeljo je u svom, prepoznatljivom stilu napisao roman Peta Gora, koji vam preporučujem, ako ga već niste pročitali.
Naravno Koeljo je dodao i dileme i razmišljanja na temu odnosa pojednica sa Bogom, premišljanja, preispitivanja vere, ali to nije umanjilo čitljivost i popularnost ovog međunarodnog bestselera.
Ilija je bio veoma moćan prorok, koji je svim silama branio Mojsijevu veru uz svesrdnu božju pomoć.
Kada je kucnuo čas da se pridruži Bogu, sa neba su se pojavile vatrene kočije, the chariots of fire , kojima se Ilija uzneo na nebesa.
U međuvremenu, provoza se Ilija nebom i od tandrkanja točkova tih kočija, dolazi do grmljavine i vremenskih nepogoda.

Sv. Ilija

Od Svetog Ilije sunce sve milije, kaže naš narod.
Sveti Ilija je veoma važan svetac u našem narodu. To je i krsna slava vazduhoplavaca od davne 1924 godine, kada su se po malobrojnim srpskim aerodromima organizovale slavke svetkovine i vašari.

U našem kraju, čuven je narodni zbor u Jakupovcima, kod Hrama Svetog Proroka Ilije. Inače, pretpostavlja se da je selo nastalo u 18. vijeku, doseljavanjem stanovništva sa raznih područja, između ostalog i sa područja Kninske Krajine. Prvi pisani trag o postojanju sela jeste Šematizam pravoslavne mitropolije dabro-bosanske za godinu 1882., u kojem se navodi da je selo bilo u sastavu eparhije Laktaši i imalo „kuća 41, duša 343 “

Храм_Св._пророка_Илије_у_Клашницама

Kaže narodna priča da Sveti Ilija uvek zaboravi kog dana pada njegov dan slave, pa mora da pita svoju sestru Ognjenu Mariju. Marija, da bi zaštitila narod od preterane grmljavine i nepogoda, uvek nekako prevari Iliju i ne kaže mu datum, da ne bi Ilija pretrao u vožnji vatrenim kočijama.
Na Svetog Iliju se ne radi u polju da sunce ne bi sagorelo useve a i običaj je da se tog dana zakolje i za obrok pripremi petao, što nas dovodi do sledeće stavke u ovom postu, a to je:

Perun

Perun – slovenski bog groma i neba

Čisto napomene radi, negde ćete pronaći da je ustvari Svarog božanstvo koje vlada nebesima pa i gromom. Međutim ipak je Svarog zadužen za nebesa u smislu uzvišenosti, vasione, zvezda, planeta i sve ostalo u tom metafizičkom smislu.
Perun je konkretniji, ima vatrene kočije, kojima tutnji po nebu i izaziva grmljavinu, ima ženu Dodolu, boginju kiše i vatrenog petla; to bi bila neka slovenska verzija ptice Feniks.
Hrast je Perunovo drvo, kao što je to slučaj i sa Torom, Zevsom i Jupterom.
U svetilištima, posvećenim bogu Perunu je goreo večni plamen, koji nikada nije smeo da se ugasi ili se to plaćalo glavom.

perunika1
Perunika, taj divni ljubičasti cvet je dobio ime po bogu Perunu.

Da se vratimo na Svetog Iliju.

Značenje imena Ilija

Na starohebrejskom Ilija znači moj Bog je Jahve, a strohebrejska verzija je Eliyyahu iz čega su izvedeni oblici imena ovog proroka u raznim jezicima.

Elija war der größte Prophet im Nordreich Israel…..
Elija je nemačka varijanta a engleska bi bila Elijah ili ɪˈlaɪdʒə.

 

/abc.amarilisonline.com/