U Zaovinama na Tari dešava se prirodna kastastrofa

Zaovine, Tara, kližište, katastrofa

Printskrin: RTS

Nivo vode Zaovinskog jezera na Tari drastično je opao, a jezive slike ovog presušenog prirodnog bogatstva šokirale su Srbiju. Međutim, prava katastrofa tek je usledila. Pokrenuta su klizišta do sada nezapamćenih razmera. Slike popucale zemlje i oštećenih kuća preplavile su ovih dana društvene mreže. Taj prostor potpuno je devastiran, a životi ljudi koji tu žive – ugroženi.

Već pet dana 13 kuća na Zaovinskom jezeru je na klizištu koje je i dalje aktivno. Meštani u napuklim kućama, bez puta, vode i struje, strahuju za svoju bezbednost. Pale su čak i bandere sa strujom. U brdu se , kažu, dan i noć čuje tutnjava od odrona u šumi. Padaju stabla, pričaju uplašeni meštani.

56328703_2335310993178943_7353880361836740608_n

Jezero Zaovine je akumulaciono jezero reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta. Iz Elektroprivrede su saopštili da nije došlo do vanrednog ispuštanja vode i da je kota jezera oko 20 metara iznad dozvoljenog minimuma. Meštani su pak veoma zabrinuti.

Srušene, ili izmeštene iz temelja, njihove kuće žalosno svedoče o putu klizišta na kome su se našle, a koje je proradilo posle višemesečnog spuštanja nivoa jezera reverzibilne hidroelektrane. Neke su tek sagrađene, a sada se razgrađuju.

– To je stara ploča, preko sto godina temelji ove kuće. Sa porodične kuće što sam mogao da poskidam, poskidao sam, da ne propadne – kaže Milan Mandić iz Zaovine. On sada spasava ono što može da se skloni, ali ne zna gde da stavi.

– Ne može ni da se iznese. Pa stavio sam sam merdevine, tamo da može da se siđe – kaže Milinko.

 

Službe Nacionalnog parka Tara, u kome su Zaovine, obavestile su Zavod za zaštitu prirode, čija stručna lica treba da urade procenu ove katastrofe, kako po materijalna dobra, tako i po prirodu u zaštićenom području.

Klizište u Donjim Mandićima nije novo – aktivno je bilo i 1995. godine. Tada je reverzibilna hidroelektrana Bajina Bašta, za čije potrebe je i izgrađena akumulacija, isplatila štete , a vlasnici su bili dužni da uklone objekte.

56337038_2139749422768657_3261179890602344448_n

Obećavaju i ovoga puta da će štete biti nadoknađene gde god za to postoji pravni osnov. I za Nacionalni park Tara, u čijem sastavu su Zaovine i akumulacija, vreme sanacije tek predstoji – kada se tlo umiri.

– Činjenica je da imamo oštećenja na šumskim eko-sistemima livadskim, pašnjačkim eko-sistemima, ali to je nešto što se može sanirati. Ovde je u suštini najveći problem klizište i ono što nas brine kada će se završiti sa ovim – ističe direktor Nacionalnog parka Tara Dragić Karaklić.

U Zaovinama klizište svaki dan poprima sve veće razmere i iz Nacionalnog parka upozoravaju da boravak na ovom području više nije bezbedan.

(Telegraf.rs/Rts)