LAKTAŠI, 01. marta – Komisija “Puteva Republike Srpske” trebalo bi ovih dana da sagleda probleme s pukotinama na kosinama usjeka na magistrali od Banjaluke prema Jajcu, u mjestu Dabrac, gdje je prije desetak dana veliki odron potpuno zatrpao put i blokirao saobraćaj, potvrđeno je za Srpskainfo u ovom preduzeću.

odron-dabrac

Zadatak komisije biće da u roku od tri dana na terenu sagleda stanje i opasnost za dalje odvijanje saobraćaja i bezbjednost putnika, koja prijeti i nakon odrona, te da predloži mjere da se taj problem što prije riješi.

 

U međuvremenu, saobraćaj na dionici ovog magistralnog puta (M-16) od Karanovca do Crne Rijeke potpuno je obustavljen po naređenju Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a upravo zbog toga što “postoji bojazan od daljeg obrušavanja, jer su vidljive pukotine na kosinama usjeka” na mjestu gdje se 17. februara obrušila velika količina stijena i zatrpala usjek.

 

Dežurne ekipe preduzeća za održavanje puteva na toj dionici su ubrzo nakon odrona uklonile kamen i zemlju s puta, ali je policija odlučila da zabrana saobraćaja na ovoj dionici ostane na snazi i dalje zbog uočenih pukotina na kosinama usjeka.

Koliko će ta obustava potrajati još je neizvjesno, s obzirom na to da se još čeka na rješenje za ovaj problem za koje je zadužena komisija “Putava RS”. MUP RS je u svojoj naredbi naveo da će obustava trajati “sve dok postoje razlozi za obustavu”.

U međuvremenu, sav saobraćaj je preusmjeren na alternativni putni pravac R-411 Srpske Toplice – Čađavica, preko Manjače, a vozači iz pravca Banjaluke na magistrali mogu stići najdalje do Bočca, potvrđeno je u Auto-moto savezu Republike Srpske.

 

Srpskainfo