LAKTAŠI, 12. januara – Ministarstvo prosvjete i kulture RS u ovoj godini planira upis oko 11.500 djece u program pripreme pred polazak u školu koja nisu imala priliku da pohađaju ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja, rekla je u petak resorna ministarka Natalija Trivić.

vrtic

Ona je nakon sastanaka sa direktorima javnih i privatnih predškolskih ustanova rekla da će ministarstvo posebnu pažnju posvetiti prigradskim i ruralnim područjima i raditi na decentralizaciji programa tako da predškolsko obrazovanje bude dostupno svim mališanima.

– Djeca imaju jednako pravo na obrazovanje – naglasila je Trivićeva.

Ona je dodala da je na sastanku bilo riječi i o primjeni novog pravilnika o uslovima i načinu upisa djece sa poteškoćama u razvoju u predškolske ustanove koji prvi put definiše način njihovog upisa.

Predsjednik Aktiva direktora predškolskih ustanova Srpske Vukomir Stanković rekao je da su ministru predstavljeni problemi u ovoj oblasti koji se odnose na podzakonske i zakonske akte, te da smatra da ministarstvo treba finansijski pomoći vrtiće u manjim sredinama gdje lokalne uprave nemaju dovoljno sredstava za tu namjenu.

Stanković je istakao i da program pripreme djece pred polazak u školu treba biti obuhvatniji i u njega uložiti više sredstava.

 

SRNA