16.9 C
Laktaši
Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Prirodna rešenja: Izlečite upalu sinusa bez lekova

0

Uzroci mogu biti razni, a zapadna medicina ovakve infekcije leči antibioticima, steroidima, antiinflamatornim lekovima, a u nekim slučajevima i operacijom.

Pijte mnogo vode, vrele supe, čaja bez šećera – uopšteno hidrirajte organizam. Izbegavajte kofein, alkohol, pušenje…

Sve ove supstance dehidriraju organizam uzrokujući zgrušavanje sluzi i zapušavaju već upaljene disajne puteve.

Rastvorite višak sluzi: jedite ren ili ljute paprike koje će otvoriti vaše disajne puteve i rastvoriti sluz. Najbolje je da u čaši rastvorite malo jabukovog sirćeta sa vodom i to popijete svako jutro. Ovaj napitak razgrađuje sluz u sinusima.

Masirajte lice – ako vam ne pomaže gore navedeno, obavezno masirajte lice oko sinusa i na taj način pokušajte da stimulišete prirodno otpušavanje sinusa.

Inhaliranje sa parom – Pokušajte sa starim dobrim inhaliranjem nad šerpom vode u koju ste stavili kapi eukaliptusa. Para će razgraditi sluz u sinusima i pomoći će vam da normalno dišete.

Ispiranje slanom vodom – Ako ste skloni čestim infekcijama, obavezno nos i sinuse ispirajte rastvorom slane vode ili fiziološkim rastvorom. U špric uzmite oko 3ml fiziološkog rastvora i naglo ga ušpricajte u nos.

Kurkuma: ovaj začin sadrži prirodni antiinflamatorni kurkumin koji je u stvari antioksidans. Kada skuvate topao čaj od ovog začina dobićete čiste sinuse.

Jabukovo sirće: u šolju tople vode dodajte 3 kašike jabukovog sirćeta pa taj napitak uzmite tri puta dnevno. Ovaj čaj će vam pomoći da rastvorite sluz u sinusima i “prodišete” punim plućima. Jabukovo sirće će vam pomoći i da se izborite sa infekcijama.

Popravite imunitet

Pad imuniteta izaziva i dovodi do brojnih komplikacija i problema. Dok jak imuni sistem spreman je da odgovori i odbrani organizam od infekcija, upala i drugo. Posebno ako imate alergijski rinitis, više nego ikada vam je potrebno da izgradite jak imunitet.

S toga se trudite da u vašu svakodnevnu ishranu uvedete namirnice bogate vitaminima, posebno vitaminom C. S obzirom da je preporuka lekara i da se u mesecima u godini sa manje sunca uzima i vitamin D, ne bi bilo loše da i njega uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu.

Ulje origana

Rastvorite samo jednu kap ulja origana u šolju čaja ili čašu soka i to je sasvim dovoljno da osnažite organizam. Ulje origana sadrži antibiotičak, anti virusna i anti gljivična svojstva. Ovo ulje može i da se udiše kako bi otpušilo sinuse.

Eliminišite uzročnike alergije

Ako patite od alergije, na vreme ustanovite na šta ste alergični pa koristite odgovarajuću terapiju. Redovno čistite kuću od prašine, grinja i buđi. Ne provetravajte kuću kasno uveče i rano ujutru.

Redovno menjajte posteljinu i umivajte se čim uđete u kuću. Kosu perite što češće možete, kao i garderobu jer se alergen iz vazduha zadržavaju upravo na kosi i odeći.

Alo.rs