LAKTAŠI, 19. januara – Aleksandar Vlajić iz Štrbaca pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Ukrini u Palačkovcima u opštini Prnjavor.”Drugi put osvajam Časni krst. Ovo je za mene velika čast, način da se očuva tradicija”, rekao je Vlajić, koji je danas peti put učestvovao u bogojavljenskom plivanju.

bog-4

Jerej Mićo Gojković naglasio je da je ove godine bilo plivača ne samo iz prnjavorske već i iz susjednih opština.
plivanje
“Imali smo 18 učesnika iz Prnjavora, Doboja, Čelinca i Banjaluke. Drago nam je da je ova manifestacija sve masovnija, kako po broju plivača, tako i posjetilaca”, rekao je jerej Gojković.
bog-5
On kaže da je značaj današnjeg praznika prizivanje blagoslova za prirodno bogatstvo kakvo je voda.

bog-2-150x150

“Želimo da prizovemo blagoslov na vode, ali i da se mi, ljudi, kroz molitvu duhovno preobrazimo, da čuvamo prirodu, da je ne zagađujemo. Poruka Crkve je da se svi na neki način brinemo o bogatstvu koje nam je Bog dao, a Bog nam je za život dao rijeku i vodu. To je bio i povod da danas izađemo na rijeku, iznesemo litije i pomolimo se” , rekao je jerej Gojković.

Plivanju za Časni krst na rijeci Ukrini u Palačkovcima, na lokalitetu Ukrinski raj, pored velikog broja Prnjavorčana prisustvovao je i načelnik opštine Darko Tomaš.

“Čestitam svim momcima koji su se odvažili i imali hrabrosti da danas plivaju za Časni krst. Broj okupljenih sugrađana govori da je ovo manifestacija koju ljudi cijene i koja se mora održati i u narednom periodu” , rekao je Tomaš.

Plivanju za časni krst prethodilo je osveštanje i blagosiljanje rijeke Ukrine.

 

Srna

Foto: Prnjavor.live