PRNJAVOR, 11. oktobra – Prnjavorčanin Dražen Petrović proglašen je za evropskog tenisera s najvećim napretkom u 2018. godini jer je od 1. maja sa 146. mjesta na evropskoj race listi (godišnja lista) za igrače do 16 godina stigao do sedmog mjesta.

 20181009124435_501812

“Mnogo mi znače priznanje i napredak od skoro 140 mjesta, a nije isto skočiti sa 800 na 600 mjesto i sa 146. na sedmo. Nisam to planirao, ali dobro sam odigrao ovu sezonu i prezadovoljan sam. Vjerujem da će mi priznanje značiti zbog ugleda naredne sezone u kojoj ću igrati ITF turnire”, rekao je ovaj teniser prnjavorskog Olimpa 2000.

Ove godine bio je veoma uspješan, stigao je i do mastersa Tenis Evrope, turnira osam najboljih tenisera Evrope do 16 godina, i protekli vikend zauzeo sedmo mjesto. U prvom kolu turnira u Ređo Kalabriji izgubio je nakon velike borbe od prvog nosioca Stefana Popovića iz Srbije sa 1:6, 7:5, 6:7 (4), a tokom drugog seta je povrijedio zadnju ložu. U trećem setu je gubio 1:3, ali je stigao do 5:5, a zatim i do 6:6, međutim u taj brejku je rival bio bolji. Zbog povrede je predao meč za plasman od petog do osmog mjesta Čehu Ondreju Horaku (5:2 za Horaka), kao i susret za sedmo mjesto Ukrajincu Vjačeslavu Bielnskom (drugi nosilac).

Na kraju je zauzeo sedmo mjesto, jer je i Bielnski predao meč za plasman od petog do osmog mjesta i, za razliku od Petrovića, nije osvojio nijedan set.

“Na startu mastersa sam dobio najjačeg protivnika, ali dobro sam igrao. Krajem drugog seta sam se povrijedio, bilo mi je teško, međutim, nastavio sam da igram i da se borim i malo je nedostajalo da pobijedim. Meč je mogao da ode i na jednu i na drugu stranu – nažalost, izgubio sam. Poslije prvog meča sam se konsultovao s trenerom Bojanom Mičićem, koji nije mogao da bude uz mene u Italiji, ocem Željkom, koji je preuzeo ulogu trenera, i ljekarom, i odlučili smo da igram naredni meč. Poveo sam 2:1, ali povreda je bila jača i morao sam da predam. Žao mi je zbog toga”, istakao je Petrović, koji se nakon kraće pauze vraća treninzima.

On je zahvalio treneru Mičiću i kondicionom treneru Radislavki Račić te svima koji su ga podržali u dosadašnjoj karijeri.

Dražen Petrović je u 2018. osvojio dva turnira Tenis Evrope – u Zenici i Velom Lošinju, te igrao još tri finala u Čakovcu, Sarajevu i Barseloni, a mastersom u Italiji je zvršio takmičarsku sezonu. Podsjetimo da je prvi put nakon četiri godine BiH imala predstavnika na završnom mastersu za juniore, pošto su 2014. na završnom turniru igrali Adela Joldić, Sanin Zukić i Nefisa Berberović.

 

Nezavisne