LAKTAŠI, 26. januara – Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj je jutros otežan zbog snijega i poledice, posebno u planinskim predjelima i preko prevoja, pa se vozačima savjetuje da na put ne kreću bez zimske opreme, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

zima-snijeg-kolovoz-2

Snijeg otežava saobraćaj na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Miliništa, Karanovac-Kneževo-Ugar, Šipovo-Novo Selo, Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča, Gacko-Tjentište i preko prevoja Čemerno.

Vozačima se savjetuje oprez i zbog mogućih obrušavanja snježnih lavina, naročito na magistralnom putu Dobro Polje-Brod na Drini.

Na regionalnom putu Klanci-Ulog, na dionici Plužine-Obrnja, zbog jakih udara vjetra i snježnih nanosa, potpuno je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila.

Saobraćaj je obustavljen zbog snježnih nanosa na magistralnom putu Šuica-Livno i regionalnim putevima Prozor-Mokronoge i Rakitno-Blidinje u Federaciji BiH, dok je na putu Kupres-Šuica-Tomislavgrad na snazi zabrana kretanja za teretna vozila i autobuse.

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima i na dionicama dionicama Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Livno-Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Sarajevo-Foča, a u zapadnim i jugozapadnim krajevima duva jak vjetar koji mjestimično formira snježne nanose.

Poledice ime i u nižim predjelima, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazu tunelima.

Opasnost od odrona povećana je na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina.

Na auto-putu “9. januar” Banjaluka-Doboj na petlji “Mahovljani” izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na auto-putu Banjaluka-Gradiška zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja”.

 

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu vozila saobraćaju jednom trakom na magistralnom putu od Prijedorske petlje prema Klašnicama i preko nadvožnjaka, dok teretna vozila ne saobraćaju preko nadvožnjaka.

 

Režim vožnje izmijenjen je na magistralnim putnim pravcima Čelinac-Kotor Varoš zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, te Banjaluka-Srpske Toplice na dijelu od “Kosmosa” do Nule, od Rebrovca prema Čelincu, Krupa na Vrbasu-Bočac, te na regionalnom putnom pravcu Derviši-Klašnice u ulicama Put srpskih branilaca i 16. Krajiške brigade.

Saobraćaj je obustavljen na regionalnom putnom pravcu Moštanica-Kozarska Dubica zbog sanacije mosta preko rijeke Moštanice, dok će na regionalnom putnom pravcu Obudovac-Lončari dolaziti do izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

U Bijeljini je završena izgradnja kanalizacije na dijelu magistralnog puta koji prolazi kroz grad, ali se saobraćaj teretnih vozila i dalje odvija isključivo obilaznicom.

Na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča usporeno je saobraća na lokalitetu Sijeračke Stijene zbog sanacije klizišta, kao i na regionalnom putu Bratunac-Drinjača.

Klizišta su usporila saobraćaj i na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Aubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare (Mačkovac)-Čelić, dok je na regionalnom putu Lopare-Priboj na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila i autobuse, koji su preusmjereni na alternativne putne pravce.

U Banjaluci je u toku izgradnja kružne raskrsnice zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja na magistralnom putu od pijace prema Rebrovcu.

U FBiH na magistralnom putu Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prelazima jutros nema zadržavanja, ali na graničnom prelazu Izačić zbog loših vremenskih prilila u Hrvatskoj ne mogu saobraćati teretna vozila sa prikolicom.

Iz AMS-a podsjećaju da je iz bezbjednosnih razloga zabranjen saobraćaj za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja, dok je, zbog radova u Hrvatskoj i dalje na snazi potpuna obustava saobraćaja na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor.

 

Srpskainfo