VIŠEGRAD, 05. jula – Sveštenik u eparhiji Višegrad Bojan Glišić uhapšen je u policijskoj akciji „Lotika“ zbog sumnje da se duže vremena bavio nedozvoljenom prodajom oružja i eksplozivnih sredstava.

svestenik1

Kako Srpskainfo saznaje sveštenik Glišić je oružje i eksploziv prodavao najčešće osobama iz kriminalnog miljea, a koji se dolazili iz Federacije Bosne i Hercegovine. Naš izvor je pojasnio da je Glišić uhapšen nakon što je oružje prodao ni manje, ni više nego prikrivenim inspektorima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. – Inspektori su duže vremena imali informaciju da se ovaj sveštenik bavi nedozvoljenom trgovinom oružjem i eksplozivom, pa je pokrenuta istraga. Tom prilikom prikupljene su dodatne informacije o nelegalnim poslovima sa kojim se bavio ovaj sveštenik – pojasnio je izvor Srpskainfo.

Oni su zatim odlučili da se jedan od inspektora predstavi kao potencijalni kupac i da kontaktira Glišić kako bi dogovorili prodaju.

Sveštenik Glišić nije ništa sumnjao i poslije nekog vremena dogovorio je sa prikrivenim inspekotrima prodaju oružja. Kada su se našli on je donio dogovoreno oružje, ali umjesto para tada je dobio lisice na ruke – istakao je naš sagovornik. Portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović rekla je, navodeći inicijale, da je akcija “Lotika” usmjerena na razbijanje kriminalne grupa koja se bavila nedozvoljeno proizvodnom i prometom minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i vatrenim oružjem. Foto: privatna arhiva/screenshot Facebook   Ona je dodala da su u okviru ove akcije pretresene tri lokacije i to dvije u Rogatici i jedna u Višegradu. – Tom prilikom pronađeno je i oduzeto oko dva kilograma različitog eksploziva, više komada inicijalnih kapisli, jedna mina rasprskavajućeg usmjerenog djelovanja (MRUD), više komada municije različitog kalibra i više SIM kartica i mobilnih telefona – naglasila je Miljanovićeva.

Prema njenim riječima, Glišić i dalje se nalazi na kriminalističkoj obradi, te je juče trebao biti sproveden u Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo.   Nakon ispitivanja svešteniku je predložen pritvor. Izvor Srpskainfo pojasnio je da sa ovim hapšenjem nije završena ova akcija, jer će biti provjereno da li će Glišić imao saradnike prilikom ovih krivičnih djela. Glišić je u zadnje vrijemene službovao u Borikama kod Rogatice, a prije toga je bio u Zenici Prema našim saznanjima riječ je o svešteniku koji je imao dobre odnose sa mještanima, a ima suprugu i troje maloljetne djece.

Saradnja

Opeartivnu akciju kodnog naziva “Lotika” realizovali su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP Republike Srpske na području Rogatice i Višegrada, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo. Akcija je usmjerenu na razbijanje kriminalne grupe koja se bavi nedozvoljenom proizvodnjom i prometom minsko-eksplozivnim sredstvima, kao i vatrenim oružjem.

Na primopredaju poveo djecu

Nezvaničn, Glišić je na primopredaju poveo svoju djecu, koju je koristio kao paravan za nelegalne poslove, prenose Novosti. Inače, Glišić je oženjen i ima troje djece.   SRPSKAINFO