KRAGUJEVAC, 14. septembra – U selu Badnjevac kod Kragujevca nalazi se neobično metalno postrojenje, izum profesora u penziji Vladana Petrovića.

20180913204403_497417

On je u svom dvorištu, prije nekoliko godina, napravio sunčeve koncetratore, da bi na praktičnom primjeru, pokazao da je besplatno grijanje moguće.

Za njegov patent već su zainteresovane strane komanije, dok u Srbiji, za sada, interesovanja nema.

1117070465

Na imanju od dva hektara, u selu Badnjevac, pažnju privlači veliko solarno prostrojenje, izum profesora Vladana Petrovića. Proizvod, koji ne postoji na svjetskom tržištu, izumio je kako bi prikupljao energiju sunca i time proizvodio besplatno grijanje i struju.

Iako u penziji, već godinama radi na izumima, koji uz pomoć moderne tehnologije, mogu da koriste izvore obnovljive energije.

Njemačka kompanija iz Drezdena je već otkupila njegov patent za akumulator toplote, a interesovanje pokazale i firme iz Amerike i istočnjačkih zemalja, Vladan ipak želi da se ova jedinstvena tehnologija proizvodi i u Srbiji. Medjutim, interesovanja još uvijek nema.

1117070425

Profesor Petrović, koji posljednjih 15 godina radi na preko 20 izuma, ističe da je ovaj sistem jedinstven u svijetu. Sunce je ogroman energetski potencijal, koji moramo naučiti da iskoristimo, poručuje.

(b92/prva)