LAKTAŠI, 27. juna – Turista iz naših krajeva, koji letuje u Crnoj Gori u proseku ima 35 godina, letuje s porodicom, na more dolazi automobilom, a smeštaj rezerviše telefonom, pokazalo je istraživanje “guest survey” koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

 screenshot-www.blic.rs-2019.06.27-07-44-21
Gde letuju Srbi?
Kako je agenciji Tanjug rekla Nina Vukčević iz te organizacije, građani Srbije u Crnu Goru dolaze uglavnom radi pasivnog odmora i zabave, zadržavaju se u proseku osam do 10 dana i potroše za to vreme 437 evra, odnosno oko 55 evra dnevno.
Zadržavaju se u proseku deset dana i za to vreme potroše 437 evra
Zadržavaju se u proseku deset dana i za to vreme potroše 437 

Prema njenim rečima, najomiljenije destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

– Trenutno je u Crnoj Gori sve više u ekspanziji izletnički turizam koji nije zaobišao ni turiste iz Srbije. Turista je prevazišao odmor u vidu desetodnevnog letovanja na jednoj destinacije u jednoj maloj državi kakva je CG. Turisti iz Srbije jako vole na jedan dan da odu na izlet do nacionalnih parkova, da probaju krstarenje Skadarskim jezerom, rafting, vinske, gastronomske i kulturne ture – rekla je Vukčevićeva.

Turisti iz Srbije na jedan dan odu na izlet do nacionalnih parkova
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Turisti iz Srbije na jedan dan odu na izlet do nacionalnih parkova

Osim privatnog smeštaja, rekla je ona, poslednje dve sezone sve više turista iz Srbije letuje u hotelima sa tri plus ili četiri zvezdice koji su pristupačini po cenama i u kojima noćenje sa doručkom može da bude i 45 evra po osobi.

– Ove godine mi smo na tržištu Srbije nastupili sa kampanjom ‘Dobro, bolje, domaće’ čiji je cilj da im približi našu gastronomsku ponudu. Cilj tog projekta je i da se u što više naših ugostiteljskih objekata nađe domaća hrana, odnosno hrana naših proizvođača i darovi naše prirode, a na radost naših prijatelja iz Srbije – rekla je Nina Vukčević.

Dodaje da gosti iz Srbije nisu zahtevni, ali da im je bitno da se osećaju ugodno i da imaju visok nivo kvalitetne usluge.

– Ono na šta se najviše žale jesu buka i nečistoća, ali mi se trudimo da te probleme svedemo na najmanju moguću meru. Na raspolaganju im je call centar Montenegro 080001300 koji je besplatan i čim dobijemo žalbu od turista iz Srbije, automatski je procesuiramo i prosleđujemo nadležnim inspekcijama kao što su komunalna, turistička inspekcija, Morsko dobro – rekla je Vukčevićeva.

Tokom prva tri meseca Crnu Goru posetilo 18.000 turista iz Srbije
FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA
Tokom prva tri meseca Crnu Goru posetilo 18.000 turista iz Srbije

Inače, tokom prva tri meseca ove godine Crnu Goru je posetilo 18.000 turista iz Srbije, kaže Vukčević i dodaje da je to 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

– Oni su ostvarili 114.000 noćenja, što je za oko 10 odsto više nego 2018. Godine. Trenutno oni učestvuju sa 19,5 odsto u strukturi stranih gostiju. Prethodne godine Crnu Goru je posetilo 410.000 turista iz Srbije koji su ostvarili preko tri miliona noćenja. U strukturi stranih gostiju, oni učestvuju sa petinom, dok u strukturi ostvarenih noćenja učestvuju sa četvrtinom, što govori o značaju tog tržišta za turistički promet CG – rekla je Nina Vukčević.

Ona je dodala da je tržište Srbije jedno od najznačajnijih tržišta i istakla da su srpski turisti veoma lojalni i da se stalno vraćaju u CG.

 

Blic