LAKTAŠI, 18. avgusta – U Laktašima je potpisan Sporazum između Opštine Laktaši i partnera projekta „Jačanje lokalnog partnerstva za unaprijeđenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti“, JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, preduzeće „Krajinamed“, Škola učenika u privredi Banja Luka i razvojne, konsultantske i istraživačke organizacije „LIR Evolucija“, čiji je zajednički cilj povećati zaposlenost na području opštine Laktaši, Čelinac i grada Banja Luka.

20664869_492641751088098_8826887536470197531_n
„Bili smo na tragu ovakvog projekta, jer našoj privredi nedostaje radnika, pogotovo u oblasti mašinske industrije, te sam siguran da će se kroz ovaj projekat pružiti mogućnost da se minimum 110 radnika prvo dobro obuči, a njih 60 najboljih i da se zaposli“, rekao je načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović.
Ovim projektom će se uspostaviti održivo lokalno partnerstvo za zapošljavanje, pripremiti i uspostaviti programi obuke za tehničku obradu drveta, kao i obuku iz pčelarstva.
„Takođe, podijeliće se podsticaji za samozapošljavanje u sektoru pčelarstva za nezaposlena lica, omogućiće se zapošljavanje u sektorima drvoprerade i pčelarstva, a održaće se i obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija“, dodao je Karapetrović.
„Kroz projekat pokušavamo da obezbjedimo i adekvatnu opremu za preduzeća, da se organizuju dodatne obuke, kako bi se mladi što više zainteresovali, a smatram da im je u interesu da se što prije zaposle“, rekao je Slaviša Jelisić, direktor organizacije „LIR“.
Vrijednost projekta je skoro 200 hiljada eura, a finansira ga Evropska unija.