LAKTAŠI, 14. januara – Sa dolaskom proljeća s bh. aerodroma trebalo bi da se u nebo vinu neki od aviona čije je letove zaustavila složena epidemiološka situacija izazvana virusom korona.

Sanela Kasalović, portparol “Aerodroma Republike Srpske”, napominje da trenutno, tokom tekućeg mjeseca, s ovog aerodroma saobraća kompanija “Air Serbia” ponedjeljkom Beograd – Banjaluka – Beograd.

Kako dodaje, “Air Serbia” od februara planira uvesti pomenute letove dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom, s tim što kompanije svakako zadržavaju pravo izmjene reda letenja.

“Kompanija ‘Ryanair’ će nas obavijestiti pravovremeno o obnavljanju letova s našeg aerodroma, a svakako se nadamo od početka ljetne sezone letenja, odnosno kraja marta tekuće godine. Putovanja će se nastaviti nakon poboljšanja epidemiološke situacije u Evropi”, rekla je Kasalovićeva za “Nezavisne novine”.

Sanja Bagarić Arnaut, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ističe da ovaj aerodrom intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku avio-kompanija koje su usljed negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili redukovati svoje letove za Sarajevo.

Napominje da se zbog situacije s pandemijom kovid-19 situacija s letovima konstantno mijenja, te i same avio-kompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja.

“Povratak avio-kompanija u većem obimu, kao i uvođenje novih avio-kompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letenja 2021. godine, tako da od travnja očekujemo vraćanje letova određenih prijevoznika. Uspostava i obim letova će u velikoj mjeri ovisiti o restrikcijama koje budu na snazi”, navela je Bagarić Arnautova u izjavi za “Nezavisne novine”.

Ona ističe da su dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i avio-saobraćaja WHO i IATA ocijenile putovanja, odnosno boravak u avionu i aerodromima sigurnim, te da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik kada je u pitanju mogućnost zaraze virusom korona.

“Vjerujemo da će u narednom periodu ipak doći do većeg interesa za putovanja i kod samih građana”, poručuju sa sarajevoskog aerodroma, odakle je sada moguće letjeti za pet gradova – Istanbul, Beč, Beograd, Dubai te Zagreb.

S tuzlanskog aerodroma trenutno je moguće putovati u Njemačku, Švedsku, Nizozemsku i Švajcarsku, ali bi spisak, za koji mjesec, mogao biti bogatiji.

“Neki od ukinutih letova bi trebalo da budu vraćeni od marta, ali još nemamo informacije koji”, rekli su za “Nezavisne novine” iz Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Strmoglav pad, kada je riječ o vazdušnom saobraćaju u BiH, pokazala je i nedavno objavljena statistika.

“U trećem kvаrtаlu 2020. gоdinе brој аеrоdrоmskih оpеrаciја pоkаzuје pad оd 57,3 odsto u оdnоsu nа isti kvаrtаl prеthоdnе gоdinе. Brој prеvеzеnih putnikа manji је zа čak 79,1 odsto u оdnоsu nа isti kvаrtаl 2019. gоdinе”, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.