LAKTAŠI, 20. marta – Danas je u naše krajeve stiglo proljeće, dan ranije nego što je uobičajeno, ali to ne znači da ćemo se brzo riješiti zimske hladnoće.

Proljeće stiglo, ali zima se ne da: BIĆE JOŠ SNIJEGA, vatru ćemo ložiti do sredine aprila
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naprotiv, prvi dani proljeća će, upozorava meteorolog Nebojša Kuštinović, biti prilično hladni. Jutarnji minusi će nas pratiti još danima, a sve su prilike da ćemo morati da ložimo vatru i grijemo stanove bar do sredine aprila.

– Očekuje se da će, slično kao kao 1978. godine, do 15. aprila vrijeme biti hladnije od prosječnog. Do tada će nas pratiti jutarnji mrazevi, pa i jutarnje temperature tipičnije za zimu, nego za proljeće – kaže Kuštrinović.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Ovo nije dobra vijest, jer u mnogim domaćinstvima koja se griju na drva već ponestaje ogrijeva, a dogrijavanje na struju za većinu njih luksuz.

Jedino su se voćari obradovali, što prljeće ipak nije poranilo, kako je izgledalo u februaru.

–  Dobro je što je nakon relativno toplog februara, ipak zahladio, da se uspori vegetacija i da ne propadne voće – kaže Kuštrinović.

Pozivajući se na podatke Evropskog centra za srednjoročne dugoročne prognoze, Kuštrinović dodaje da će, kada prođu prvi hladni proljetni dani, u većini krajeva Srpske ovog proljeća temperature biti više nego prethodnih godina.

Čeka nas, dakle, pretežno sunčano i toplo proljeće, sa visokim stepenom UV zračenja, koje može usporiti širenje virusa.

Kuštrinović, međutim, upozorava da će zbog klimatskih promjena biti i kraćih perioda oštrijeg zahlađenja, koji neće potrajati duže od dva tri dana. Iz istog razloga možemo očekivati i povremene jake vjetrove i oluje.

– Narodna meteorologija kaže da u martu mora bar tri puta “posoliti” snijeg, a treći, posljednji put, slab snijeg se očekuje krajem marta – kaže Kuštrinović.

April će, kaže, biti sličan kao lani, dakle topao i suv, maj nešto topliji, ali i vlažniji nego lanjski, a biće i povremenih pljuskova.

Mada je ukupnu količinu padavina teško prognozirati, Kuštrinović vjeruje da ovog proljeća neće biti ozbiljnijih prijetnji od poplava.

Srpskainfo