LAKTAŠI, 21. februara – Osjećaj zaljubljenosti je za svakoga drugačiji. Neki se zaljubljuju češće, pa dobro poznaju taj osjećaj, dok drugi možda nisu toliko sigurni da li je u pitanju ljubav ili samo duboka zaljubljenost.

Srećom, naše tijelo to zna i šalje nam fine signale da prema partneru osjećamo “nešto više”. Naučnici su izdvojili 11 takvih signala, prenosi Independent.

ljubav

Zurite

Ako vas je partner uhvatio da ste se zagledali u njega, to može da bude znak da ste se zaljubili “do ušiju”. Naučnici napominju da kontakt očima znači da se zaljubljujete u partnera.

Studije su takođe otkrile da parovi koji se često gledaju u oči navode da osjećaju snažniju romantičnu vezu od onih koji to ne čine.

Kao da ste na drogama

Potpuno je normalno da se ne osjećate kao da ste baš svoji kada se zaljubljujete, navode naučnici. Istraživanje Instituta Kinsi pokazala su da je mozak osobe koja se zaljubljuje izgleda isto kao mozak osobe na kokainu. To možete da zahvalite dopaminu, koji se oslobađa u oba ova slučaja.

Ovo je dobro objašnjenje zašto ljudi u novim odnosima mogu da djeluju apsolutno pogubljeno.

Ljubavna droga

Ako volite nekoga, možda ćete se osjećati kao da ne možete da prestanete da mislite o njemu. To je zato što vaš mozak oslobađa feniletilamin, zvani “ljubavna droga” kada se zaljubite. Ovaj hormon stvara kod vas osjećaj zaljubljenosti.

Možda vam je ovaj osjećaj poznat, jer se feniletilamin takođe nalazi u čokoladi. Sad vam je možda jasno zašto ne možete da se zaustavite poslije jedne kockice čokolade.

Želite da partner bude srećan

Iako je ljubav jednakost partnera, vama se čini da je partnerova sreća mnogo važnija. Takozvana “saosjećajna ljubav” može biti jedan od najvećih znakova zdrave veze, navodi istraživanje.

Stres

Iako je ljubav često povezana sa toplim i nežnim osjećanjima, ona takođe može biti veliki izvor stresa. Zaljubljenost često izaziva to da vaš mozak oslobodi hormon stresa kortizol, što vas može navesti da osjetite “toplinu”. Dakle, ako ste primetili da je vaše strpljenje na ivici, kako navode naučnici, možda ste se zaljubili.

Bol

Zaljubljivanje može da bude bolno, ali i po istraživanjima naučnika, može da smanji osjećaj bola. Naime, naučnici tvrde da se osjećaj boli smanjuje za čak 40 odsto kada ste zaljubljeni. Ako namjeravate da se tetovirate ponesite partnerovu fotografiju, vjerovatno će manje da vas boli.

Nove stvari

Svi žele da impresioniraju novog partnera na početku veze, ali ako uhvatite sebe da stalno probate nove stvari u kojima vaš partner uživa, možda vas je upogodila Amorova strijela.

Srce

Srce može da vam “preskoči” kada razmišljate o voljenoj osobi, a istraživanje pokazuje da vaša srca mogu da kucaju u istom ritmu.

Ništa vam ne smeta

Ako ste čistunac i grozite se prljavih ruku i možete da poljubite partnera pošto ste ga vidjeli kako čačka nos, kako kažu naučnici, to je znak da ste se zaljubili.

Zapravo, studija Univerziteta u Groningenu u Holandiji pokazala je da osjećaji seksualnog uzbuđenja mogu da nadjačaju osjećaje da vam je nešto odvratno.

Znojenje

Ako osjećate mučninu i često se znojite, ili vam nešto nije u redu sa stomakom, ili se zaljubljujete, navode naučnici. Naime, istraživanja su pokazala da osjećaj zaljubljenosti može da učini da se osjećate kao da ste bolesni i da čak imate fizičke simptome slične anksioznosti ili stresu, poput znoja.

Ludosti

Ako ste se zaista potrudili da upoznate novog partnera, sigurno ste uvidjeli sve njegove prednosti i mane, a tu i tamo ste shvatili da zna da bude i pomalo “luckast”. Naučnici kažu i da ako ste prihvatili sve to i čak vam se sviđaju ti njegovi “čudni momenti”, znači da ste zaljubljeni.

 

Glas Srpske