LAKTAŠI, 02. maja – Proljeće je ono doba godine kada svi želimo širom otvoriti prozore i uživati u svom čistom i mirisnom domu. Ako ste jedna od onih koja je odgađala sezonsko čišćenje, evo popisa najboljih savjeta za takvu radnu akciju. Neki od njih, doduše, iziskuju poprilično vremena, ali neka vas to ne obeshrabri, jer na kraju će vaš dom zablistati kao onda kada ste u njega uselili

1. Dohvatite ljestve i krenite u osvajanje gornjih polica i ladica

Mnogi odgađaju čišćenje teže dostupnih dijelova namještaja poput gornjih polica i ladica, jer im to predstavlja veliki problem. Ukoliko im se posvetite jednom godišnje, uzmite si vrijeme koje ćete uglavnom provesti na ljestvama čisteći, ali i prebirući nepotrebne predmete kojih se želite riješiti.

A kad ste već gore, ne zaboravite peruškom počistiti paučinu koja se s vremenom uhvati na gornjim uglovima zidova i po plafonu.

 

‘Uz proljetno čišćenje vašdom može blistati kao u trenutku kada ste se u njega uselili’

 

2. Obračunajte se s prljavštinom na roletama i zavjesama

Sjećate li se kada ste posljednji put počistili svoje rolete od prašine i prljavštine? Ne? E, onda je došao pravi trenutak da ih sredite. Imate li dovoljno vremena, možete i oprati zavjese ili ih pak odnijeti na hemijsko čišćenje. Ukoliko se ipak nisu uspjele toliko zaprljati, barem ih otresite kako u sljedećih nekoliko mjeseci ne bi potamnile od nakupljene prašine.

images

3. Novo, svježe ruho za stari tepih

Pomaknite namještaj i usisajte pod ispod njega. Imate li kakav tepih, iskoristite ovu priliku i dobro ga počistite. U tu svrhu zatražite pomoć profesionalaca koji će učiniti da vaš stari tepih izgleda kao nov. Jednom godišnje trebali biste svom tepihu osigurati takav tretman koji će mu donijeti svježe ruho.

 

4. Istjerajte grinje iz svog kreveta

Prekrivači, madraci i jastuci svakodnevno skupljaju prašinu, znoj i slinu, što može izazvati nimalo poželjne situacije dok spavamo. Pobrinite se da najmanje jednom godišnje temeljito počistite krevet od grinja i ostalih grozota koje vrebaju u vašem ležaju.

 

5. Zaboravljeni predmeti u fotelji i kauču

Odlučite li se za čišćenje svog tapaciranog namještaja, iznenadićete se gomili kovanica, olovaka ili raznih sitnih predmeta koje ćete izvući iz prašnjavih uglova fotelja i kauča. Ko kaže da čišćenje ne može biti zabavno, zar ne?

Imate li godinama namještaj presvučen tkaninom, poželjećete da profesionalni čistači tepiha učine svoju čaroliju u dnevnoj sobi, nakon što srede vaše tepihe. Radije ulažite u njihovo održavanje jednom godišnje negoli da morate kupovati nove tepihe i fotelje.

usisavanje-tepiha_56d548a1edb91_720xr

6. Pranje prozora: dobitna kombinacija

Pranje prozora za sunčanog proljetnog dana predstavlja dobitnu kombinaciju: dok vas miluju tople sunčeve zrake, odrađujete i malu vježbu, dok na kraju možete uživati u svom rezultatu – pogledu kroz savršeno čiste prozore. Ne zaboravite prilikom pranja prozora očistiti i prozorske okvire te utore u kojima se zna skupiti dosta prljavštine.

 

7. Sredite prašnjavi haos na policama za knjige

Kad bi na policama za knjige stajale isključivo – knjige, njihovo čišćenje bio bi lak zadatak kojeg bismo riješili u nekoliko poteza. Međutim, one su često zatrpane kojekakvim figuricama, fotografijama, vazama i ostalim predmetima pa njihovo čišćenje neprestano odgađamo.

Bilo bi dobro sitnije predmete pospremiti u kakvu staklenu vitrinu. Tako ćete uštedjeti na vremenu, dok ćete prašnjavu policu s knjigama moći lakše prebrisati.

 

‘Neugodne mirise najbolje ćete odstraniti vodom u koju ste dodali ocat’

 

8. Neugodno iznenađenje iza kuhinjskih elemenata

Divite se svojoj kuhinji koja blista? Mislite li da je zaista čista? Provjerite kakvo je stanje na primjer iza frižidera i đporeta ili pak nekih drugih kuhinjskih elemenata. Neugodno ćete se iznenaditi kad vidite što se sve, osim pregršt prašine i komadića hrane može tamo pronaći.

A kad ste već izvukli frićider, odvojite još koju minutu i očistite zavojnice kondenzatora od prašine, kako bi frižider radio učinkovitije i trošio manje energije.

 

9. Temeljno unutrašnje pranje kućanskih aparata

Proljetno čišćenje odlična je prilika da iznutra počistite svoje kućanske aparate, u prvom redu frižider, rernu ili pak perilicu za suđe. Samo, pripazite dok čistite frižider ili zamrzivač da svu hranu iz njega smjestite u kakav spremnik s puno leda, kako se ne bi odmrznula i pokvarila.

Neugodne mirise najbolje ćete odstraniti vodom u koju ste dodali ocat. Kada vraćate hranu nazad u frižider, pokušajte je složiti na način koji će vas motivisati da je tako uvijek slažete kako bi frižider bio uredniji.

Perilicu za suđe najbolje ćete počistiti od tvrdokornog kamenca tako što ćete je praznu uključiti i uliti u nju šolju octa. To je ujedno i jedan od najlakših zadataka na popisu aktivnosti vašeg proljetnog čišćenja, stoga nemojte ga preskočiti.

images (1)

 

10. Ne zaboravite na špajz

Barem jednom godišnje pregledajte rok trajanja svih namirnica koje se nalaze na vašim policama. Uklonite s polica sva ona pakovanja kojima je istekao datum i prebrišite police.

Iznenadićete se kad otkrijete koliko vam je hrane propalo samo zato jer je bila zatrpana i zaboravljena. Neka vam to bude motivacija da bolje složite hranu u ostavi.

 

(zadovoljna.dnevnik.hr)