LAKTAŠI, 01. novembra – Temperature u oktobru su iznad prosjeka, a prema procjeni meteorologa slično vrijeme se očekuje i u novembru, što će se odraziti na zdravlje ljudi.
705681_despair-513529-1920_f

Temperaturne razlike, samo u toku dana, od proljetnih do minusa, oblačnog, kišovitog, vjetrovitog i snježnog vremena, nepovoljno utiču na organizam. Ovakve promjene, kažu građani, ne pogoduju ni onima koji su dobrog zdravlja.

U budućnosti nas očekuje dugoročno smanjenje količina padavina, a zabrinjavajuće je povećanje broja ekstrema poput grada, olujnih vjetrova, češćih poplava i suša, koje će biti sve intenzivnije.

“Najnepovoljnija situacija je ova južina, a obzirom da vrijeme i vremenske prilike, odnosno neprilike izazivaju infarkt miokarda i moždanog udara. Po našoj literaturi znamo da su najkritičnije situacije kada preko naših krajeva prelazi front”, kaže Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH.

Da promjene vremena nepovoljno utiču na zdravlje ljudi, posebno na one s kardiovaskularnim i plućnim tegobama, govori i povećan broj pacijenata u pojedinim domovima zdravlja u Republici Srpskoj. Doktori savjetuju dodatni oprez.

“Ljudi koji mogu da odreaguju na ovu promjenu vremena su oni koji su imali nekad ranije povredu tijela. Oni mogu osjetiti bolove. Ljudi promjenjljivog raspoloženja će takođe odreagovari na ovakve vremenske prilike”, pojašnjava Aleksandar Đurić, doktor Hitne medicinske pomoći u Bijeljini.

Olujno nevrijeme, podsjećamo, pogodilo je Banjaluku u decembru prošle godine, kada je veća šteta prouzrokovana na Studentskom centru “Nikola Tesla”, ali i na ostalim objektima u gradu.

 

RTRS