Beograd — U beogradskom naselju Žarkovu, u blizini groblja, pronađena je ostavljena beba. Mediji prenose da je nađena u plastičnoj kesi, s posteljicom.

Foto: depositphotos/nenovbrothers/Ilustracija
Foto: depositphotos/nenovbrothers/Ilustracija

Prve informacije su glasile da je beba dobro i da je kolima Hitne pomoći koja je pozvana na lice mesta, prevezena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršvoj, gde je obavljen kompletan pregled.

Posebni savetnik ministra Dragan Vulević rekao je za “Blic” da je od početka godine ovo peta beba koja je napuštena od strane roditelja i da će o ovom dečaku brigu preuzeti Centar za socijalni rad.

Ispostavilo se, kako piše “Blic”, da je reč o tek rođenom dečaku, koji je bio ostavljen pored kontejnera u plastičnoj kesi, a na sebi je još uvek imao posteljicu.

Iz Tiršove za taj list kažu da je beba u dobrom opštem stanju i da nema nikakvih povreda. Direktor Tiršove Siniša Dučić rekao je da je beba odmah po prijemu detaljno pregledana od strane pedijatra, ortopeda i neurohirurga.

“Prema informacijama koje sam dobio iz Centra za socijalni rad, beba je sa posteljicom ostavljena u plastičnoj kesi u kontejneru u Žarkovu. Ovo zaista nije način na koji se deca ostavljaju ukoliko ih roditelji ne žele. Neshvatljivo je da bilo koji roditelj može da učini ovako nešto, ali ne želim da zalazim u razloge za ovo krivično delo. Ukoliko majka ne želi svoje dete, njena obaveza je da ga barem preda određenoj zdravstvenoj ili socijalnoj ustanovi, kao što je Zvečanska, jer tako detetu ne ugrožava život”, istakao je ministar za socijalna pitanja, Zoran Đorđević.

Ministar je rekao da je ostavljanje dece, pogotovo na ovako nehuman način, nešto što ne sme da se ponavlja u našoj zemlji i da će resorno ministarstvo učiniti sve da to spreči.

“Preuzećemo sve mere da decu koju zadesi ovakva tužna sudbina, zaštitimo na najbolji mogući način i pružimo im svu neophodnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu”, naglasio je Đorđević.

 

B92