Na svečanosti povodom proslave Dana državnosti Srbije 15. februara na Svjetskoj izložbi Ekspo u Dubaiju, u centralnoj Al Vasl kupoli, orila se se tradicionalna srpska muzika i povelo kolo. Dan državnosti Srbije obilježen je i u Kanadi.

Ispred Gradske kuće u Otavi je podignuta srpska zastava, a Nijagarini vodopadi osvijetljeni su u bojama nacionalne trobojke.

Nijagarini vodopadi u bojama trobojke

Nijagarini vodopadi u bojama trobojke

Na otvaranju proslave nacionalni ansanbl “Kolo” je izveo splet tradicionalnih srpskih igara iz pet regija Vojvodine, KiM, istočne, zapadne i centralne Srbije.

– Već nekoliko mjeseci se pripremamo za ovaj nastup za Dan državnosti na Ekspu. Htjeli smo da povedemo publiku u šetnju kroz našu zemlju, kao i da bude dinamično i zanimljivo. Mislim da smo se na pravi način predstavili za početak – rekao je direktor ansambla “Kolo” Vladimir Dekić.

Nastup pogledajte u videu od 20 minuta.

Premijerno je nastupila Gudačka reprezentacija mladih, koje vodi violinista Stefan Milenković. A čula se i Himna Srbije.

– Ne mogu biti ponosniji, ovo je nešto najlepše, oni su nešto najbolje što svijet može da ponudi, a ne govorim samo o Srbiji. To je prosto jednstvena kombinacija – da iznesu jedan ovakav program na ovom mjestu. To je kombinacija i osjećajnosti i otvorenosti duše i srčanosti – rekao je Milenković.

Dodao je da reprezentaciju čine mladi iz raznih škola, kao i da većina od njih živi u Srbiji, ali da su se okupili specijalno za tu priliku, kao i da su imali samo pet proba, pošto nikada pre nisu svirali zajedno.

Program je pisan i aranžiran za tu priliku i da je prvo izvedeno djelo iz UAE, jedna od njihovih najpoznatnijiih melodija koja govori o ljepoti njihove zemlje i osnivaču njihove zemlje, kao poklon za domaćine.

Nakon toga orkestar je izveo posljednji stav Svite koji je napisala Ana Krstajić specijalno za tu priliku.

Srbija danas slavi Dan državnosti – Sretenje u spomen na početak Prvog srpskog ustanka 15. februara 1804. godine i čin proglašenja Sretenjskog Ustava Kneževine Srbije 15. februara 1835. godine.

Proslava u Dubajiu, u organizaciji Privredne komore Srbije i Vlade, nastavljena je u Paviljonu Srbije, a prate je brojni biznis i kulturni događaji, među kojima je i investiciona konferencija.

RTRS