LAKTAŠI, 14. decembra – U Banjaluci će sutra biti ozvaničena republička saobraćajno-preventivna kampanja “Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti”, čiji je cilj da ukaže na opasnosti po vozače i pješake dok se pijani voze ili kreću kolovozom.Tim povodom će u hotelu “Bosna” u 10.00 časova biti organizovana konferencija za novinare, dok će u banjalučkom Parku “Petar Kočić” biti predstavljen uređaj koji simulira dejstvo bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara.

pijanac
Na konferenciji bi trebalo da govore ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić, načelnik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Jevđenić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović, generalni sekretar Auto-moto saveza /AMS/ Ranko Babić i predstavnik društveno odgovorne kompanije “Molson kors”, najavljeno je iz AMS Srpske.

Kampanja će trajati do 31. januara, a njen cilj je da se skrene pažnja javnosti da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno da vozači ne voze pijani, već da u tim situacijama koriste javni prevoz ili taksi.

U Srpskoj se u jedanaest mjeseci dogodilo 8.713 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 98 lica, dok je 508 zadobilo teške tjelesne povrede.

Iz AMS navode da je alkohol bio jedan od najčeših uzroka ovih nesreća, te da količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nesreće za dva puta.

“Sa jednim promilom alkohola u krvi taj rizik je sedam puta veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta”, ističu iz AMS Srpske.

Kampanju “Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti” realizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, MUP, Agencija za bezbjednost saobraćaja, AMS i 48 auto-moto društava, preduzeće “Molson kors” i lokalne zajednice.

 

Srna

Foto: 24ur.com