BANJALUKA, TREBINJE – Iako iz Ministarstva prosvjete i kulture RS poručuju da u ovom mjesecu neće doći do produžavanja trajanja časova u srednjim i osnovnim školama u RS, nekoliko direktora ovih obrazovnih ustanova ističu da je epidemiološka situacija polako stabilizovana i da je došlo vrijeme da se časovi produže na 45 minuta.

Inače, prosvjetari sa kojima smo razgovarali ističu da željno očekuju da se što prije dužina časa vrati na 45 minuta. Kako naglašavaju, trenutno stanje je teško jer čas od 20 minuta nije dovoljan da se učenicima temeljno prenese znanje i teško je procijeniti gubitke u kvalitetu nastave.

“Mi sada imamo rad po grupama i čas traje 20 minuta. Iako se mi istinski trudimo da svojim đacima što više prenesemo znanje, to je, ruku na srce, premalo vremena i nije isto kao kad čas traje 45 minuta. Na kraju krajeva, to je duplo više vremena, što nije malo. Apelujemo da se o tome konačno razmišlja”, rekla je nastavnica iz jedne banjalučke osnovne škole.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je za “Nezavisne” da je jako mali broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona.

“Trenutnom epidemiološkom situacijom stvaraju se uslovi da se školski čas polako vrati u normalan tok, odnosno na 45 minuta”, kazao je Bajić.

Prema njegovim riječima, svake sedmice škole u RS šalju izvještaj nadležnima o broju djece, ali i prosvjetnih radnika koji se trenutno nalaze u izolaciji, ali i koji su pozitivni na virus korona.

“Po brojevima koje imamo vidimo da je situacija u školama jako dobra što se tiče virusa korona, ali ipak nadležni su ti koji će odlučiti da li je došlo vrijeme za duže časove”, kazao je Bajić.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, za “Nezavisne” kaže da su škole, što se tiče zaraze, najsigurnije mjesto.

“Međutim, što se tiče dužine časa mislim da mi nismo kompetentni da o tome odlučujemo. Institut za javno zdravstvo je sigurno taj koji treba da donese odluku”, kazao je Nadaždin. Prema njegovim riječima, prosvjetni radnici i škole će biti spremni da svaku odluku sprovedu u djelo.

Da je u odnosu na prvo polugodište epidemiološka situacija u školama bolja i da je manji broj učenika, ali i prosvjetnih radnika koji se nalaze u izolaciji i koji su pozitivni na virus korona smatra i Danijela Mrda, predsjednica Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske regije.

“Naš lični stav nema nikakve veze s onim što kaže struka i vjerujem u naše epidemiologe”, kazala je Mrda za “Nezavisne”.

Dodaje da bi prosvjetni radnici, đaci, ali i svi građani RS bili najsrećniji da mogu da se vrate u normalne tokove života.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, ističe da oni čekaju odluku Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, te da će postupiti po njihovim preporukama.

S druge strane, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, kazao je da bi prijedlog o dužini trajanja časova trebalo da iznese nadležno ministarstvo, kao i Republički pedagoški zavod RS.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS još ne razmišljaju o vraćanju nastave u normalne tokove i ponavljaju da su u svim osnovnim i srednjim školama obezbijeđeni svi higijensko-epidemiološki uslovi, a cjelokupan nastavni proces i u februaru biće organizovan prema utvrđenom Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u ovoj školskoj godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

“Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane virusom korona časovi u osnovnim i srednjim školama neće biti produžavani. Trenutni Plan organizovanja rada u školama u potpunosti je usklađen s preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventualne pojave simptoma kovida-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika”, kazali su iz resornog ministarstva.

Nezavisne