LAKTAŠI, 19. maja –  “Protivgradna preventiva RS” u ovoj sezoni će raspolagati sa 2.565 protivgradnih raketa, što je dovoljno da bi se područje Republike Srpske odbranilo od vremenskih neprilika praćenim gradom.

Rekli su ovo u preduzeću “Protivgradna preventiva RS”, te istakli da je sezona pripremljena na vrijeme i da je počela 15. aprila ove godine.

“U sezoni zaštite od grada koja traje do 15. oktobra u sistemu se nalazi 30 lokalnih uprava, na čijem području je raspoređeno 209 klasičnih protivgradnih stanica, 54 automatske protivgradne stanice, te prizemnih generatora srebro-jodida”, rekao je Tihomir Dejanović, direktor preduzeća “Protivgradna preventiva RS”.

On ističe da je branjena površina veća od 1.100.000 hektara, te da se u protivgradnu sezonu ove godine ušlo s ukupno 1.855 protivgradnih raketa.

“Najkasnije do 25. maja očekujemo isporuku još 710 raketa, čime ćemo obezbijediti 2.565 raketa, te smatramo da je to dovoljan broj za ovu sezonu”, kaže Dejanović.

Dodaje da se nabavka raketa finansira iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te ukoliko se ukaže potreba za interventnom nabavkom, ponovo će se obratiti nadležnom ministarstvu.

Dejanović je rekao da je zbog izuzetno tople zime i očekivanja ranije pojave grada već sredinom februara ove godine započeto s uspostavljanjem sistema veza i komunikacija, a potom i naoružavanje protivgradnih stanica raketama.

“Sve ranije započete radnje u pripremi sezone su se odlično pokazale jer su uslijedili uslovi vanredne situacije zbog virusa kovid-19”, kaže Dejanović za “Nezavisne”.

Kako je on rekao, u ovoj sezoni su ispaljene 64 rakete u dejstvima koja su imali 29. aprila i 1. maja, a novina ove godine u odnosu na lani je to što je pušteno novih 12 automatskih lansera na području Novog Grada, Krupe na Uni i Oštre Luke.

Dodao je da je tokom sezone zaštite od grada u prošloj godini cjelokupan sistem “Protivgradne preventive” bio aktivan tokom 50 dana, a da je u toku 32 dana razvoj meteorološke situacije zahtijevao metodološku upotrebu protivgradnih raketa.

Kada su u pitanju dugovanja fizičkih i pravnih lica za protivgradnu zaštitu, Dejanović ističe da je još radno govoriti o dugovanjima za ovu godinu, te da je zbog nastale situacije u vezi s koronom poljoprivrednicima prolongirano plaćanje naknade za protivgradnu zaštitu, a Vlada RS je obezbijedila novac za rakete i kreditne obaveze.

“Zasad funkcionišemo bez većih problema, mada su prihodi manji u odnosu na isti period prošle godine. Cilj nam je pružiti maksimalnu zaštitu jer se poljoprivredna proizvodnja zaista pokazala kao strateška grana. Naknadu za protivgradnu zaštitu plaćaju poljoprivredni proizvođači u sistemu podsticaja, što je i uslov da ih ostvare, ali kako sam rekao – te obaveze su zasad odložene zbog aktuelne situacije, a cilj je da se zasiju što veće površine”, pojasnio je Dejanović.

Protivgradni strijelci, prema njegovim riječima, najintenzivnije procese i najveći broj aktivnog djelovanja imaju u maju i junu, te da su to mjeseci kada se najviše djeluje.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da su zbog klimatskih promjena sve češći naleti gradonosnih oblaka i olujnih vjetrova, a da “Protivgradna preventiva” ima svoju ulogu u zaštiti poljoprivrede. “Sad je visokorizična proizvodnja na otvorenom, pa je naročito zastupljena zaštita u voćnjacima, što Ministarstvo stimuliše određenim iznosima”, kaže Marinković.

Dodaje da ozbiljniji voćari veće površine štite protivgradnim mrežama, s kojim je zaštita skoro pa 100 odsto.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, kaže da saradnja sa “Protivgradnom preventivom RS” daje dobre rezultate i efekte njihovog dejstva.

“Prošle godine imali smo više od 30 naleta grada i njihovim dejstvom dosta je spaseno, ali to nikad nije sigurna zaštita i sigurnije su protivgradne mreže, međutim nisu dostupne svim proizvođačima jer su skupe”, kaže Dojčinović i dodaje da su već imali prijavu štete na jednom voćnjaku jabuke u Kozarskoj Dubici.

Nezavisne