LAKTAŠI, 30. juna – Efekti osavremenjavanja sistema protivgradne preventive u koji je Vlada Republike Srpske uložila 25 miliona KM daju prve rezultate. Ove godine šteta je zanemariva, a sistem će i dalje biti usavršavan, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić tokom posjete Regionalnom radarskom centru Nova Topola kod Gradiške.
protiv

Mreža od 35 prizemnih generatora, koji su u funkciji od prošle godine, značajno su unapredili efikasnost sistema.

Iako je grada bilo šteta nije evidentirana.

– To su male količine, i ne ubrajam ih u štetu – priča Nikola Vukota, voćar iz gradiškog sela Trebovljani.

Direktor “Protivgradne prventive Republike Srpske” Tihomir Dejanović kaže da su tekuću protivgradnu sezonu započeli sa 2.400 raketa. Od 15. aprila sistem je dejstvovao 15 dana i ispaljeno je 746 protivgradnih raketa.

– Zaista ne mogu izdvojiti niti jednu situaciju da je grad napravio štetu u ovoj protivgradnoj sezoni i pred nama je jedan zahtjevan i složen posao da sezonu izguramo do kraja i da te štete ostanu na ovom nivou, odnosno da usjevi ostanu sačuvani – kaže Dejanović.

protivgradna

Resorni ministar Boris Pašalić naglasio je da je posebno važna i saradnja sa Srbijom, sa kojom je dogovorena instalacija oko 50 automatskih protivgradnih lansera u Podrinju, koji će od grada braniti poljoprivredne proizvođače sa obje strane Drine.

Vrijednost investicije je približno milion evra. U planu su i nove aktivnosti kako bi cijela teritorija Srpske bila u sistemu odbrane od grada.

– Imamo u planu i nabavku letjelice aviona koji bi iz zraka zasijavao srebro-jodid u situacijama kada to nije moguće uraditi prizemnim generatorima i protivgradnim raketama tako da nam je to prvi sljedeći zadatak i na kraju želimo da imamo instalisanih oko 260 automatskih lansera koji će biti u funkciji – rekao je Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstv i vodoprivrede Srpske.

Pašalić dodaje da su važna instalacija i dva savremena radara, od kojih je jedan instaliran na Borju i već je u funkciji.

Instalacija drugog počinje za mjesec dana i do kraja godine on će biti u funkciji.

Osim ulaganja u sistem protivgradne preventive resorno ministarstvo će i dalje subvencionisati nabavku proitvgradnih mreža kao i premije osiguranja poljoprivrednih kultura.