LAKTAŠI, 22. aprila – Prvi dio podjele paketa za sadnju povrća i omasovljavanje proljećne sjetve završen je juče u svim regijama Srpske, podaci su Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Planirano je da tokom ove akcije bude podijeljeno više od 10.000 paketa za sadnju povrća, od čega ovo ministarstvo obezbjeđuje 9.000 paketa.

– Vrijednost tih paketa je više od 2,5 miliona KM, a ostatak obezbjeđuju opštine i gradovi koje su se uključile u dodatnu podjelu paketa kako bi mogli da ih dobiju i oni zainteresovani u mjestima gdje je vladalo veće interesovanje korisnika za sadnju povrća – kažu za Srpskainfo u Ministarstvu.

Podsjećaju da je vrijednost pojedinačnog paketa koje su pripremili 252 KM, što su maloprodajne cijene onoga što se u njemu nalazi.

Pored sjemena brojnih kultura, tu su i rasad nekoliko vrsta povrća, leđna prskalica, kao i vodotopiva đubriva.

– U pojedinim regijama još nisu podijeljene leđne prskalice, odnosno podijeljene su u Banjalučkoj i Romanijskoj regiji, te Hercegovini, a gotovo u svim regijama, osim u Prijedorskoj, još nije podijeljen ni rasad nekih povrtarskih kultura, kao što su paprika, paradajz, kupus, itd. Rasad, zajedno sa prskalicama, će biti podijeljen u maju i to je faktički druga faza podjele paketa – ističu iz ovog ministarstva.

Kako kažu, prskalice nisu odmah podijeljene u svim regijama, jer ih nisu svi distributeri uspjeli nabaviti u kratkom roku kakav je bio za ovu akciju, a cilj je bio da se što prije krene u sjetvu.

Spiskove korisnika koji su dobili sjemenske pakete pravile su lokalne zajednice, onako kako se ko prijavljivao i bio zainteresovan, s obzirom na to da one imaju i podatke o ljudima koji žele i imaju uslove da sade povrće na minimalno 500 metara kvadratnih, a slabijeg su imovinskog stanja.

Zato su opštine i određivale precizne kriterijume za podjelu paketa pomoći, a među onima koji su se morali naći na spiskovima su osobe sa nižim ili neredovnim primanjima, samohrani roditelji, nezaposleni ili oni koji su nedavno ostali bez posla, višečlane porodice, primaoci socijalne pomoći i slično.

Srpskainfo