LAKTAŠI, 13. maja – Danas počinje Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika. Obeležava se kraj jednomesečnog posta i početak veselja.

Molitvom odmah nakon svitanja, Muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama, jednog od dva najvažnija praznika.

Prvi dan Ramazanskog Bajrama, počinju dani veselja

Prvi dan Ramazanskog Bajrama, počinju dani veselja

Vernici se raduju jer su ispostili mesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu.

Ramazanski bajram slavi se tri dana kao zvanični praznik u svim zemljama gde su muslimani većinsko stanovništvo. Vernici se svečano oblače, odlaze u džamije jednim, a vraćaju drugim putem.

Uz bogatu trpezu, običaj je da se današnji, prvi dan Bajrama provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova.

Drugi dan obilaze se groblja, mezarja, treći dan, u duhu zajedništva, provodi se u druženju s prijateljima, poznanicima i komšijama.

Ove godine, zbog pandemije, mnogi će praznik provesti u izolaciji, ili u strogim preventivnim merama.

U pokušaju da suzbije infekcije, Indonezija je, recimo, uvela unutrašnju zabranu putovanja u vreme praznika. Milioni vernika morali su da odustanu od tradicionalnih poseta porodicama.

S druge strane, u Bangladešu, velike gužve na ramazanskim pijacama kako bi se nabavilo sve potrebno za bajramsko veselje – nova odeća i hrana, pokloni za decu. Bezmalo svi kupci imali su maske. Ko nije, maske je dobijao od obezbeđenja.

RTS