Prosječna mjesečna julska plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 1.019 KM, i to je prvi put da je premašila 1.000 KM, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.
Isplata plata - Foto: RTRS

Isplata plataFoto: RTRS

Prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena u julu u odnosu na jun nominalno veća za 2,5 odsto, a realno veća za 2,6 odsto.

Najviša prosječna plata nakon oporezivanja isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja u visini od 1.526 KM, a najniža u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo od 729 KM.

Prosječna mjesečna julska bruto plata iznosila je 1.559 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu u odnosu na jun u prosjeku su niže za 0,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 1,7 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u julu od 9,9 odsto zabilježen je kod prevoza, zbog povećanja cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena na godišnjem nivou zabilježen u odjeljku odjeća i obuća od 9,5 odsto, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine.

RTRS