SUBOTICA, 16. novembra – Na društvenim mrežama od juče kruže fotografije šaltera u subotičkoj bolnici, koji je toliko nizak da pacijenti moraju maltene da čučnu ili se maksimalno sagnu da bi vidjeli kome predaju zdravstvenu knjižicu i dokumentaciju ili da bi se obratili medicinskoj sestri.
salter2

 Foto: Saša Borojević/Twitter

Osim toga, stakleno okno je oblijepljeno papirima što otežava kontakt i pacijente dovodi u nezgodan položaj. Rupa za ton i razgovor, zbog čega niko ne bi morao da se saginje, tako, nema nikavu funkciju, piše Blic.rs.

Iako se ne radi o jedinstvenom slučaju, jer ovakvih šaltera ima širom zemlje u zdravstvenim ustanovama, snimci iz Subotice su od trenutka objave postali predmet osude zdravstvenog sistema u zemlji.

Foto: Saša Borojević/Twitter

 

Jedan od autora fotografija je napisao da je šalter postavljen na 76 centimetara.

Fotografije šaltera prate i komentari: “Srbija se saginjati neće. Osim na šalterima”, “Vidi, kada se tako saviješ pritiskaš dijafragmu i ne možeš da vičeš naučno dokazano, kao i da se osjećaš potčinjeno”, “Ja se u ovoj situaciji derem kao magarac da me čuje… Ne saginjem se… Bio par puta u ovakvim ustanovama”, “Pravljeno za Hobite”…

Pljušte i komentari da je to “strašno i nedopustivo”, ali ima i onih koji podsjećaju da su ovakve šaltere vidjeli u mnogim bolnicama i domovima zdravlja širom Srbije, dok jedan od komentara glasi da “Subotičani i Novosađani ne znaju šta su prave muke, jer građani u provincijama nemaju ni doktore, a kamoli šaltere”. 

Kako saznajemo, “hit šalter” nalazi se na Odjeljenju hirurgije već 40 godina, ali nikome nije jasno zašto je baš danas dospio u javnost. Do sada se, kažu, na njegovu visinu niko nije žalio.

Kako nam je rečeno “to je arhitektonsko rješenje od prije četiri decenije i na šalteru postoje rupice za komunikaciju, ali su fotografije tako snimljene da se one ne vide”.

U bolnici razumiju da su pacijenti nezadovoljni. Ali, nadaju se da ovakvih situacija više neće biti jer će uskoro biti gotovi projekti za jednu od najvećih rekonstrukcija još od vremna izgradnje, a novi planovi, kažu, u potpunosti su prilagođeni pacijentima i savremenim uslovima liječenja.

(Blic.rs)