LAKTAŠI, 04. novembra – Svašta se dodaje u cigarete da bi one imale ukus kakav pušači vole, međutim oni koji vole da konzumiraju duvan ne znaju da se u cigarete stavlja i ovo…

Foto: ThinkstockFOTO: THINKSTOCK

Malo je pušača koji znaju da se u cigarete dodaje i šećer, pokazalo je novo američko istraživanje.

U isto vreme, malo njih je svesno toga da dodavanje šećera duvanu povećava količinu toksina u dimu cigarete, pišu autori istraživanja u časopisu “Nicotine and Tobacco Research”.

Cigarete sadrže prirodne i veštačke šećere koji smanjuju “gorčinu” cigarete, zbog čega se njen dim lakše inhalira. Ali oni u isto vreme povećavaju količinu štetnih hemikalija u duvanskom dimu kao i zavisnički potencijal pušenja, kaže dr. Endru Seidenberg, doktorant javnog zdravlja na Univerziteta Severna Karolina.

“Brojni učesnici istraživanja rekli su nam da žele da znaju više o šećeru u cigaretama. Evo prilike”, rekao je za Rojters Seidenberg.

On i kolege pratili su 4350 odraslih pušača u sklopu eksperimenta o e-cigaretama.

Na kraju eksperimenta učesnici su morali da odgovore na dva pitanja o dodatim šećerima u cigaretama: “Dodaje li se šećer u cigarete?” i “Dodavanje šećera u cigarete povećava toksine u duvanskom dimu. Jeste li pre početka studije ikad čuli za ovakvu posledicu dodavanja šećera?”

Rezultati studije su pokazali da je 5,5 učesnika ankete znalo da se u cigarete dodaje šećer, a samo 3,8 posto je znalo da dodati šećeri povećavaju toksine u duvanskom dimu. Seidenberg kaže da su ga rezultati ankete iznenadili.

Odlučio je da sa kolegama počne da radi na porukama o postojanju šećera u cigaretama.

U kampanji organizovanoj u Australiji Seidenberg i kolege upozoravaju na to pesmom “Sugar, sugar” dok na ekranu piše: “Dodavanjem šećera i meda prikriva se gorak ukus duvana, ali štetnost pušenja i cigareta ne može se skriti”.

Treba podsetiti na to da nikotin sadržan u cigaretama izaziva zavisnost jer stimuliše dopamine u mozgu pušača, a oni daju privremen osećaj opuštenosti i smirenosti. Zbog privremenosti osećaja smirenosti pušači ubrzo pale novu cigaretu. Ali neki od aditiva u cigaretama stimulišu nikotinske receptore, zbog čega brojni povremeni pušači postaju strastveni pušači.

Izvor: Dnevno.hr