LAKTAŠI, 4. oktobra – U Laktašima su od danas za poručivanje putem aplikacije “Vajber” dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu, što će građanima olakšati komunikaciju sa gradskim upravama i omogućiti brži dolazak do traženih dokumenata.


Iz Privredne komore Republike Srpske je saopšteno da će novu uslugu pružati virtuelni asistent “MIA Laktaši”, koji od prošle godine redovno odgovaraju na upite građana o različitim administrativnim procedurama putem “Vajbera”, “Fejsbuka” i gradskih portala, te pružaju servisne informacije o radu lokalnih uprava.

U Laktašima građani mogu da saznaju kako teče postupak zaključenja braka, postupak registracije preduzetnika, dodjele stipendija učenicima srednjih škola i studenata prvog ciklusa studija.

“MIA” je za 10 mjeseci odgovorila na više od 14.500 upita, a najveće interesovanje u Laktašima bilo je za zaključivanje braka.

Uvođenjem četbota unapređena je efikasnost lokalne administracije, a građani ne moraju da troše vrijeme čekajući red ispred šaltera.

Osim što će putem četbota moći da dobiju izvode iz matičnih knjiga i uverenje o državljanstvu, građani će imati mogućnost i da prijave komunalne probleme nadležnim službama gradske uprave.

Četbotu će putem `Vajbera` lako moći da proslijede fotografije i video zapise, opise problema, kao i svoje kontakt podatke, ukoliko žele da ih nadležni organi dalje obavještavaju o postupku.