Putnici i vozači, na relaciji Ljubinje-Žegulja -Stolac, konačno bi mogli da odahnu. Poslije brojnih najava, iz ЈP Putevi Republike Srpske saopšteno je da bi, nakon sprovođenja zakonskih procedura, trebalo da počne rekonstrukcija tog dotrajalog magistralnog pravca.
Put Ljubinje - Stolac - Foto: RTRS

Put Ljubinje – StolacFoto: RTRS

Riječ je o izuzetno važnoj i glavnoj saobraćajnici, koja krajnji jug povezuje sa ostalim dijelovima Srpske i BiH.

Od četrnaest kilometara od Ljubinja do Podvrsnika, u Republici Srpskoj, biće prioritetno rekonstruisana dionica dotrajale saobraćajnice, za koju je, u ovoj godini obezbijeđen novac. Tenderska dokumentacija je u završnoj fazi.Širina buduće, rekonstruisane saobraćajnice biće 6,6 metara. Slijedi završetak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i izdavanje građevinske dozvole.

– Putevi su u planu poslovanja obezbijedili tri miliona maraka, što je otprilike dovoljno za pet i po kilometara ove putne komunikacije, s tim naredne godine, potrudićemo se da idemo dalje sa nastavkom ove rekonstrukcije – rekao je direktor ЈP Putevi Srpske Davor Kostrešević.

Putnici, koji često voze dotrajalim putem, kažu da je svaki prolazak neizvjestan.

Za Ljubinjce put posebnu važnost ima sa aspekta bezbjednosti u saobraćaju, ali i ekonomskog stanovišta.

– Žegulja je bila ta brana koja je ljude, kad krenu za dubrovačko ili crnogorsko primorje, traže drugu maršrutu i izbjegnu Ljubinje – rekao je načelnik opštine Ljubinje Stevo Drapić.

Dionica Ljubinje-Žegulja-Podvrsnik- Stolac ima status magistralnog puta.

– Čim kažete da je magistralni put širine 4,8 metara, odmah znate da je potrebno hitno reagovati i već ove godine imamo u planu investicija Puteva Srpske – istakao je izvršnik direktor Saveza grada i opština Istočne Hercegovine Luka Petrović.

Na dotrajaloj dionici, nerijetko se dešavaju saobraćajne nezgode. Zbog toga, za vozače koji su često na putu Ljubinje-Stolac ili će proći tokom ljeta, pored saobraćajne signalizacije, i dalje važi preporuka za dodatni oprez.

RTRS