LAKTAŠI.12.januara- Na putevima u višim krajevima i preko planinskih prevoja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima snijega i leda na kolovozu, dok je u nižim predjelima poledica moguća na mostovima, nadvožnjacima i na prilazu tunelima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.

Na području FBiH ugaženog snijega ili leda ima na putnim pravcima Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac-Lanište i Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Zimske službe su na terenu i intervenišu gdje je potrebno ali veoma niska temperatura usporava djelovanje posipnog materijala. U južnim krajevima mjestimično ima jakih udara vjetra, dok su na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali odroni kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz AMS savjetuju vozačima da voze maksimalno oprezno, te da vožnju prilagode uslovima na putu i da na put ne kreću bez zimske opreme. Na auto-putevima Banjaluka-Gradiška i Prnjavor-Doboj saobraćaj se odvija bez zastoja, po mjestimično vlažnom i klizavom kolovozima. Na dionicama na kojima su u toku radovi, saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom čije je poštivanje obavezno. Petlja “Mahovljani” zatvorena je zbog izgradnje vijadukta na dionici auto-puta Banjaluka-Prnjavor, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

15909252_1403974572968269_1784038226_o

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja koji je regulisan privremenom signalizacijom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Ukrine u Dragalovcima potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Gornja Vijaka dva-Razboj. Tokom trajanja obustave, vozila se preusmjeravaju na lokalni put kroz selo Brestovo, ali je aktuelna zabrana saobraćaja za teretna vozila nosivosti veće od 15 tona. Nastavljeni su i radovi na sanaciji klizišta na istom magistralnom putu na području Mjesne zajednice Ada, zbog čega je izmijenjen režim saobraćaja u dužini od 150 metara.

Na području distrikta Brčko u toku je izgradnja obilaznice zbog čega je izmijenjen saobraćaj na magistralnom putu Brčko-Bijeljina u naselju Gredice i na dionici Brčko-Lončari u naselju Gorice. Radovi se izvode i na putnim pravcima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo i Ukrina-Vijaka u Vijačanima. Zbog bušenja i miniranja terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub dolazi do povremene obustave saobraćaja u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova. Na magistralnom puta Brod na Drini-Šćepan Polje /granica BiH i Crne Gore/ i dalje je zabranjen saobraćaj za vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona, te na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i za autobuse klase M3, osim za autobuse “Drinatrans” iz Zvornika. Na graničnim prelazima jutros nema dužih čekanja na prelezak granice. Teretnim vozilima sa prikolicom i šleperima ne preporučuje se da koriste granični prelaz Deleuša na putu od Bileće prema Nikšiću zbog zabrane saobraćaja na putnom pravcu Vilusi-Vraćenovići-prema Nikšiću u Crnoj Gori. Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.

/AMS/