LAKTAŠI, 17. juna – Direktor “Aerodroma Republike Srpske” Milan Račić izjavio je Srni da je prioriteni zadatak ovog preduzeća da Aerodrom Banjaluka postane sastavni dio svjetskog avio-saobraćaja, kao i da se predano radi na povezivanju sa Ruskom Federacijom.
Aerodrom Banjaluka - Foto: RTRS

Aerodrom BanjalukaFoto: RTRS

Račić je istakao da postoji veliko interesovanje za avio-liniju koja bi povezala Republiku Srpsku i Rusiju, te da su “Aerodoromi Republike Srpske” prije pandemije virusa korona bili na korak da riješe tu destinaciju.

– Zbog pandemije su pregovori odgođeni za neka bolja vremena i sada očekujemo nastavak tih progovora sa dvije, tri avio-kompanije. Mislim da Republika Srpska ima potencijala za saradnju sa Ruskom Federacijom što se tiče avio-saobraćaja i to je jedan od zadataka koji smo sebi postavili – rekao je Račić.

Račić je podsjetio da je Aerodrom Banjaluka u ovoj godini, uz postojeću saradnju sa “Rajan erom”, ostvario saradnju i sa kompanijom “Viz er”, sa pet novih destinacija, i to Dortmund, Ajndhoven, Malme, Štokholm i Bazel.

Prema njegovim riječima, kompanija “Rajan er” u ovoj godini, nakon normalizacije situacije, počela je sa linijom za Geteborg, sa dva polaska sedmično, ali su naknadno uveli i treći polazak s obzirom na veliku potražnju putnika.

– U julu ih očekujemo i za nastavak saradnje na destinacijama Berlin, Frankfurt Han, Memingem, Brisel, kao i početak odgođenih linija za Beč i Milano – naglasio je Račić.

On je istakao da su građani zadovoljni novim destinacijama, te da se sa nestrpljenjem iščekuje uspostvaljanje linije iz Banjaluke za Tivat.

– Ta linija startuje 27. juna. “Er Montenegro” će saobraćati dva puta sedmično, petkom i nedjeljom. To je veza koju smo nekada davno imali sa kompanijom “Er Srpska” i za koju postoji veliko interesovanje, jer mnogi naši građani vole da putuju u Crnu Goru – napomenuo je Račić.

Kad je riječ o redovnoj liniji “Er Srbije” Banjaluka-Beograd, Račić je istakao da je to linija od posebnog javnog značaja, te izrazio očekivanje da će broj letova sa postojeća dva nedjeljom, biti povećana na tri i više.

Račić je naveo da na poslovanje Aerodroma Banjaluka, kao i svih drugih u svijetu, i dalje utiče pandemije, odnosno mjere restrikcije, koje su različite od zemlje do zemlje i koje se vrlo brzo mijenjaju.

– Svjetska očekivanja su da se avio-saobraćaj tek 2023. i 2024. godine, a možda i 2025. godine, može vratiti na rezultate iz 2019. godine. Naš cilj je da na Aerodromu Banjaluka, koji u prethodnom periodu nije imao značajan obim saobraćaja, napravimo radikalan zaokret u poslovanju, ali i u doprinosu privredi Republike Srpske – dodao je Račić.

On je napomenuo da su zbog pandemije svi aerodormi bili na nuli i da je sada novi istorijski start, zbog čega Aerodrom Banjaluka treba da iskoristi priliku za saradnju sa svim zainteresovanim kompanijama.

Govoreći o uspostavljanju kargo saobraćaja, Račić je rekao da je to takođe jedan od prioriteta, jer je to odličan finansijski posao za bilo koji aerodrom.

– Završili smo kargo objekat i u toku je pribavljanje rješenja Uprave za indirektno oporezivanje BiH za registraciju carinskog skladišta. Uporedo s tim, pregovaramo sa određenim kompanijama za uvođenje kargo operacija, odnosno uvoza i izvoza neke robe – naglasio je Račić.

On je dodao da Republika Srpska, zbog blizine granice EU, ima strateški položaj za takavu vrstu saobraćaja, te da to svakako treba iskoristiti.