UŽICE, 16. avgusta – Radnici užičkog groblja Sarića osoje nedavno su ostali zatečeni kada ih je jedna Užičanka pozvala sa krajnje bizarnim pitanjem: “Ako moj otac umre dok sam na ljetovanju, koliko njegovo tijelo može da ostane u mrtvačnici, u hladnjači”.

groblje-uzice

Kako saznaje “Blic”, Užičanka koja se nije predstavila pozvala je Radnu jedinicu „Gradska groblja“ pri JKP „Bioktoš“ i interesovala se, u slučaju da joj otac umre, koliko njegovo tijelo najduže može da stoji u hladnjači. Ona je praktično zaposleniku objasnila da nije u prilici da odustane od ljetovanja, a da su njenom ocu “dani odbrojani”.

-Žena se raspitivala koliko dugo tijelo pokojnika može da se drži u hladnjači i kapeli i koliko ta usluga košta. Rečeno joj je da se tijelo najduže može držati 30 dana i da hladnjača košta 1.300 dinara dnevno – priča izvor iz JKP „Bioktoš“.

“Obrazloženje kakvo ni najstariji grobari nisu čuli – do sada”

Praksa je, kako su objasnili, da se pokojnici sahranjuju najčešće dva dana poslije smrti, eventualno tri, pa je uprava groblja ovo pitanje shvatila da je ženi sa druge strane žice neko već preminuo i da, iz određenih razloga, posljednji ispraćaj želi da odloži za još nekoliko dana.

Međutim, uslijedilo je obrazloženje kakvo ni najstariji grobari nisu čuli do sada.

– Rekla je da joj niko nije umro, ali da joj je otac teško bolestan i da se svakog dana očekuje da premine. A zatim na to dodala da je već uplatila ljetovanje u inostranstvu i da nije rada da ga se odrekne, ali da je uslovljena prevozom i da ne bi mogla stići na sahranu ukoliko on umre dok ona bude na moru. Stoga bi joj odgovaralo, nastavila je, ako bi posmrtni ostaci mogli da ostanu u kapeli koji dan duže od uobičajenog – dodaje sagovornik.

Da li je Užičanin o čijem „smještaju“ u hladnjači se raspitivala njegova kćerka još uvijek na ovom ili se preselio na onaj svijet, na groblju ne znaju, tek ni na jednu sahranu u ovom gradu se nije čekalo duže od uobičajenog, prenosi Blic.