Popuštanjem epidemioloških mjera i normalizacijom stanja u sektoru privrede, poljoprivrede i uslužnih djelatnosti u lijevčanskim mjestima, naročito Gradiški, Laktašima i Srpcu, evidentan je problem manjka radnika različitih profila.

RADNIKA NI ZA LIJEK Iz Lijevča bježe i zanatlije i njegovatelji
FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Prema evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i podacima preduzeća najtraženiji su radnici bez kvalifikacije, trgovci, obućari, medicinske sestre, tehničari, konobari, kuvari, pomoćni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, zidari, mesari, vodoinstalateri, tesari, monteri, vozači teretnih vozila, armirači, te sezonci u poljoprivredi.

Među zanimanjima s visokom stručnom spremom potrebni su diplomirani inženjeri mašinstva, šumarstva, elektrotehnike, informatike, profesori fizike, engleskog jezika, biologije…

Odoše u inostranstvo

Razlog nedostatka zanatlija je, pored ostalog, smatraju poslodavci suočeni sa ovim poteškoćama, nedovoljan broj učenika u školama za ova zanimanja i stalni odlazak u inostranstvo.

FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Zidari, vodoinstalateri, moleri i svi drugi zanati su traženi u cijelom svijetu i zato je potreba za ovim profilima svuda sve veća. To je i razlog zbog kojeg su cijene njihovog rada u stalnom porastu. Majstorska dnevnica je u prosjeku 100 KM – naglašavaju u gradiškim preduzećima, naročito u oblasti građevinarstva, gdje je manjak radnika, prema tvrdnji poslodavca Ranka Mandića, ograničavajući faktor.

U Gradiški je u toku ekspanzija izgradnje stanova, usljed čega je i ovaj problem izraženiji nego u drugim mjestima. Nama takođe nedostaje kuvara i konobara, ističu vlasnici ugostiteljskih objekata, zato što odlaze na sezonski i bolje plaćeni rad u Hrvatsku i druge zemlje.

Konkursi otvoreni mjesecima

U domovima za stare osobe nedostaju njegovatelji, ali i drugi radnici. Na to ukazuje Kristijan Bakić, direktor Staračkog doma u Gradiški.

FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Mjesecima je kod nas otvoren konkurs za njegovatelje. Uslovi rada su u skladu s evropskim, plata veoma stimulativna, status adekvatan, ali nikako ne uspijevamo obezbijediti dovoljan broj radnika. Imamo i interne vidove stimulisanja i nagrađivanja, nudimo i mogućnost usavršavanja, ali se radnici kratko zadržavaju, rade po nekoliko mjeseci, pa čak i kraće, i odlaze većinom u inostranstvo ili odustaju – požalio se Bakić na stalni problem manjka njegovatelja.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, među najtraženijim zanimanjima više i visoke stručne spreme su ekonomisti, računovođe, inženjeri elektrotehnike, građevine i mašinstva, magistri farmacije i programeri.

Istraživanjem tržišta rada u Republici Srpskoj za prošlu i ovu godinu iskazane su potrebe od 13.000 radnika za navedena zanimanja.

Zavod za zapošljavanje, da bi mladima olakšao izbor budućeg zanimanja, učestvuje u kreiranju upisne politike RS.

Plan upisa

Plan upisa u Republici Srpskoj i ove godine je u skladu s potrebama lokalne privrede, tvrdi Vlado Tomić, direktor Tehničke škole Gradiška, gdje svake godine uvode nova zanimanja. O tome je Tomić nedavno upoznao i Nataliju Trivić, ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, koja je posjetila ovu školu i, pored ostalog, razgovarala o usklađenosti obrazovanja s tržištem rada.

FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PULIPOVIĆ/RAS SRBIJA

U tom smislu, kaže Tomić, dragocjeni su podaci o nezaposlenim osobama, mišljenje Privredne komore, Zanatske komore, Unije udruženja poslodavaca i ostalih društvenih faktora, uključujući ankete učenika i roditelja.

Inače, u Republici Srpskoj je ove godine definisano ukupno 106 zanimanja, 53 četvrtog stepena složenosti i 53 zanimanja trećeg stepena složenosti.

NE POMAŽE NI PLATA SVAKE SUBOTE

Ni redovna i solidna plata nije garancija obezbjeđenja dovoljnog broja osposobljenih radnika, rekao je za Srpskainfo Zoran Vasić, vlasnik preduzeća koje se bavi niskogradnjom.

– Konstantno su potrebni radnici bez kvalifikacije, asfalteri, rukovaoci građevinskim mašinama i majstori za postavljanje betonske galanterije. Obezbijeđeni su prevoz, hrana, oprema za rad i plata svake subote. Dnevnica za radnika bez kvalifikacije je od 50 KM, a zavisno od složenosti poslova 70, 80 ili 100 KM. Ni to nije dovoljno, jer uvijek imam nerješiv problem manjka radnika – kaže Vasić.

Srpskainfo