LAKTAŠI, 28.decembra- Od početka pandemije do danas u laboratorijama u Republici Srpskoj, koje PCR metodom utvrđuju prisustvo virusa korona u uzorcima, urađeno je gotovo 160.000 analiza.

RADNO I TOKOM PRAZNIKA Komercijalno testiranje na VIRUS KORONA moguće 2. i 6. januara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

PCR testiranje na virus korona obavlja Institut za javno zdravstvo RS, zajedno sa još četiri laboratorije u Srpskoj, u Univerzitetsko- kliničkom centru RS, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama “Sveti Vračevi” u Bijeljini i “Sveti apostol Luka” u Doboju.

S obzirom na predstojeće praznike i neradne dane propisane zakonom, iz Instituta su najavili da će se komercijalno testiranje na prisustvo virusa korona obavljati i 2. i 6. januara 2021. godine.

Za testiranje u komercijalne svrhe potrebno je naručivanje, a broj uzoraka ograničen je na 100 dnevno.

– Molimo građane da razumiju kapacitete i da se najave za testiranje. Jako je bitno da imaju razumijevanje za trajanje testiranja i dobijanje rezultata – poručili su iz Instituta.

Testiranje se inače obavlja svaki radni dan i subotom od 7.30 do 8.30 u krugu Instituta, a nalazi se mogu dobiti imejlom ili podići lično. Cijena komercijalnog testa iznosi 105 KM.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 36.424 slučajeva virusa korona, od ove bolesti oporavilo se 22.820 građana, a preminulo je, nažalost, 1.713 osoba kod kojih je potvrđen pozitivan test na virus korona.

U bolnicama u Srpskoj do juče je bilo hospitalizovao 869 pacijenata, u Univerzitetskom kliničkom centru RS 317, a u opštim bolnicama 552. Pod zdravstvenim nadzorom je skoro 9.000 osoba.

Srpskainfo