LAKTAŠI, 21. februara – Likovna kolonija „Lasta“ iz Laktaša koja postoji već 13 godina jedna je od mlađih kolonija u našoj zemlji ali je već postala prepoznatljiva na mapi kulturnih dešavanja i manifestacija u Republici Srpskoj, rekla je večeras u Srpcu direktorica Centra za kulturu i obrazovanje iz Laktaša, Slađana Čovičković.

izlozba-laktasi-kolonija

Ona je u Domu kulture otvorila izložbu 25 likovnih radova koji su nastali od 2006. godine do danas i čine fundus laktaške kolonije od oko 280 likovnih djela.

Čovičković je rekla da joj predstavlja veliku čast što su ovi radovi izloženi u Srpcu koji je prepoznatljiv u čitavom regionu po bardačkoj koloniji sa tradicijom dugom 35 godina.

„To je jedna od najrespektabilnijih kolonija na našim prostorima i svi mi koji smo nakon toga osnivali kolonije u drugim gradovima, učili smo i sticali nova znanja upravo iz bardačke kolonije“, rekla je Čovičković i izrazila zahvalnost na dosadašnjoj uspješnoj saradnji sa sadašnjim i prethodnim direktorima Centra za kulturu i sport iz Srpca.

Govoreći o laktaškoj koloniji, ona je istakla da je „Lasta“ prepoznatljiva po tome što uz već afirmisane slikare daje priliku mladim likovnim talentima koji su tek završili Akademiju likovnih umjetnosti i koji uz mentorstvo starijih kolega otkrivaju tajne slikarskog zanata.

„Tematika, motivi i format ovih slika su različiti jer kolonija nije tematski uslovljena. Daje se na slobodi i naglasak je na ličnoj impresiji slikara“, rekla je Čovičković.

Ona je dodala da je ova postavka prethodno bila izložena u Doboju, a nakon Srpca, biće predstavljena i publici u Tesliću.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport, Stevan Umljenović, zahvalio se prisutnim građanima na dolasku i dodao da u Srpcu, ali i cijeloj Republici Srpskoj vlada problem u odvijanju kulturnog života koji je dijelom uslovljen nedostatkom finansija a dijelom nedostatkom publike.
„Nedostatak novca se može lako nadoknaditi kako bi se kultura još više razvijala. To smo se i uvjerili dolaskom novog opštinskog rukovodstva koje je u zadnje dvije godine poboljšalo materijalni status naše ustanove. Međutim, problem publike je mnogo veći i ozbiljniji. Publika se stvara od vrtića do srednje škole, to je proces dug najmanje 15 godina. Nažalost, svjedoci smo da na kulturna dešavanja ne dolaze prosvjetni radnici a i oni rijetki koji se pojave nalaze se već uveliko u penziji“, rekao je Umljenović.

On je dodao da svijetli primjer predstavlja nastavnik Dragan Ignjatić iz srbačke osnovne škole koji na likovne izložbe, književne večeri i druge kulturne manifestacije redovno dovodi brojne učenike, pa čak i čitave razrede.

„Likovna i pozorišna publika se stvara decenijama a to je nastavnik Dragan Ignjatić na vrijeme shvatio. Odajemo mu istinsko priznanje što djecu uči pravim vrijednostima i što zajedno s njima ne propušta gotovo nijedno kulturno dešavanje“, istakao je Umljenović.

U znak zahvalnosti, Ignjatiću je na poklon uručena umjetnička slika koja je nastala na bardačkoj koloniji a koju potpisuje slikar Zdravko Кrulj, jedan od učesnika prošlogodišnjih saziva.

„Ovo je mali znak pažnje za ono što nastavnik Dragan Ignjatić čini u kulturnom uzdizanju naše omladine. On sigurno može da služi za primjer svim našim sugrađanima i nadamo se da će i drugi da se ugledaju na njega“, rekla je direktorica Centra za kulturu i sport, Sandra Miholjčić.

Nastavnik Dragan Ignjatić zahvalio se radnicima Centra što su uočili da se redovno odaziva na kulturna dešavanja u Srpcu sa svojim đacima.

„Dok god radim ovaj posao dolaziću i dovodiću učenike. Generacije se mijenjaju, jedni odlaze a drugi dolaze na njihova mjesta, ali se tradicija ne prekida. Mislim da je dolazak na ovakve događaje mnogo bitan mladim naraštajima, i kada je kultura u pitanju, od viška glava nikad neće zaboljeti“, istakao je Ignjatić.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport Stevan Umljenović je rekao da će izložba radova sa laktaške kolonije biti otvorena do 10. marta. On je prisutnim posjetiocima ujedno predstavio katalog likovnih radova sa 35. saziva bardačke kolonije i dodao da će katalog biti dopunjen stručnim tekstom o ovoj koloniji koga je napisala bibliotekar i pisac Branka Sančanin iz Srpca, a koji će u novom izdanju uskoro biti predstavljen na promociji u ovoj ustanovi.

 

Izvor: Opština Srbac