LAKTAŠI, 25. februara – Na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu danas je predstavljen integrisani turistički proizvod Banjaluke i zapadne Krajine, kao i turistički potencijali opštine Laktaši.

Foto: Srna / Srna

Posetioci su imali priliku da pogledaju kratki promo film sa turističkim sadržajima koje Banjaluka i zapadna Krajina nude, kao i da uživaju u prepoznatljivim i cenjenim ukusima nadaleko čuvenog sira “trapist”, krajiškog pršuta, piva “nektar” i sve poznatijih vina sa tog područja.

Dražen Brdar iz Turističke organizacije /TO/ Grada Banjaluka rekao je da Banjaluka kao najveći grad Srpske sve atraktivnija destinacija i da u njoj posebno uživaju ljubitelji avanturističkog, rafting i manifestacionog turizma.

On kaže da će se Banjaluci kao omiljenoj destinaciji vraćati zaljubljenici u istoriju, tradiciju i gurmani. Brdar kaže da je Banjaluka mesto susreta svih konfesija i različitosti, a udaljena je 70 kilometara od Jajca.

– Na putu od Banjaluke do Jajca oni koji tragaju za lepim, mističnim i neistraženim svakako će uživati u Šipovu i Mrkonjić Gradu koji su značajno unapredili svoju turističku ponudu – rekao je Brdar.

Zamenik načelnika opštine Laktaši Miroslav Kodžoman ocenio je da je beogradski sajam zaista dobra prilika da se predstave svi turistički potencijali tog područja, nadaleko čuvenih banja “Laktaši” i “Slatina” kao i izuzetna ponuda u seoskom turizmu.

On je ukazao da je važno da se na sajmu predstavljaju proizvođači izuzetno kvalitetne rakije i vina sa područja opštine Laktaši koji imaju kontinuiranu finansijsku podršku lokalne samouprave i mogu predstavljati izuzetan turistički brend.

Foto: Srna / Srna

Goran Popović iz “Vinarije Popović”, koji se beogradskoj publici predstavio sa tri linije vina, rekao je da je nastup na sajmu za njega i ostale proizvođače izuzetno stimulativan, posebno u svetlu činjenice da je štand Srpske na kom su promocije upriličene izuzetno posećen.

On je rekao da tradicija dobrih vinara u Popovićima seže generacijama unazad i da su formulu za dobro vino doneli iz rodne Dalmacije.

– Više puta smo dizali naše vinograde. Kada smo se vratili iz izbeglištva iz Egipta 1946. zasadili smo vinograde, koje smo izgubili 90-tih. Sada na području Laktaša imamo tri hektara vinograda i nastavljamo tradiciju u Srpskoj – rekao je on.

 

Blic