FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je danas četiri konkursa za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

Studentima će biti dodijeljeno ukupno 1.065 stipendija.

Konkursom za dodjelu stipendija u kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeliće se 650 stipendija, od čega za prvi ciklus studija- 550 stipendija. Najviše stipendija biće dodijeljeno studentima sa medicinskih i zdravstvenih nauka, i to 170, a potom u oblasti inženjerstva i tehnologija 105.

Pored opštih uslova koje moraju ispunjavati, studenti sva tri ciklusa moraju još iz svih položenih ispita iz prethodnih godina studija imati prosječnu ocjenu 8,50 i više.

Objavljeni su još konkursi u kategoriji studenata deficitarnih zanimanja prvog ciklusa studija za koje će biti dodijeljeno 65 stipendija, u kategoriji ostalih  studenata prvog ciklusa studija će se dodijeliti 335 stipendija, dok će se studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju dodatak za pomoć i njegu drugog lica dodijeliti 15 sipendija.

Stipendije se dodjeljuju 10 mjeseci. Mjesečni iznos stipendije je 200 maraka i isplaćivaće se u skladu sa raspoloživim sredstvima u budžetu.

– Ministarstvo je u ovoj godini dodijelilo 1.000 stipendija studentima u Republici, a sredstva u budžetu za te namjene iznosila su dva miliona maraka. Realizacija isplata stipendija za 2021. godinu je u toku i okončaće se do kraja godine – saopšteno je iz MNRVOID.

Konkursi će biti otvoreni 20 dana od dana objavljivanja, odnosno do 22. novembra.