Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija 

Potrebe za vrtićki smještaj djevojčica i dječaka u dvije susjedne lokalne zajednice su sve veće, što je, prema navodima Ranka Karapetrovića, načelnika Laktaša, ohrabrujuća informacija.

On naglašava da su sadašnji kapaciteti ustanova za smještaj mališana uveliko prevaziđeni te da se problem manjka prostora za ove svrhe mora hitno rješavati. Zato je lokalna vlast odlučila, nakon stavljanja u funkciju vrtića u Aleksandrovcu, da izgradi još jedan objekat za ovu namjenu u Laktašima.

– Izgradnja vrtića “Bajka” u Aleksandrovcu ima posebnu važnost za seosku djecu i mlade bračne parove. To je važan faktor koji olakšava njihove obaveze u selu, zadržava ih u tim sredinama, jer na sastancima u mjesnim zajednicama oni često ukazuju na neophodnost izgradnje vrtića – dodao je Karapetrović, rekavši da je izgradnja vrtića u Aleksandrovcu, ali i drugim sredinama, važna, ohrabrujuća za sve generacije.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

Za izgradnju vrtića u Aleksandrovcu, pored ostalih izvora finasiranja, Vlada Republike Srpske je obezbijedila 800.000 KM, donatori su sakupili 93.000 KM, a Opština 63.000 KM.

Vrtić je izgrađen u okviru projekta “Rastimo zajedno – unapređenje dostupnosti i kvaliteta programa i usluga predškolskog vaspitanja i obrazovanja na području opštine Laktaši”.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

Goran Vukmir, šef banjalučke kancelarije UNDP, organizacije koja je učestvovala u finasiranju izgradnje, naglašava da su u ovom projektu učestvovali Vlada Švajcarske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske i UNDP.

Ovo je dobar model finansijskog udruživanja, naglasila je u Aleksandrovcu Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, gdje takođe učestvuju domaći i inostrani donatori, te se složila da takva praksa bude nastavljena i u drugim sredinama.

U tome ključnu ulogu imaju lokalne zajednice, kao što su, u ovom slušaju Laktaši. Opština je obezbijedila infrastrukturu, građevinske dozvole, plac i druge uslove za gradnju.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Ranko Karapetrović

Laktaški načelnik Ranko Karapetrović očekuje da će Vlada Republike Srpske Opštini Laktaši ustupiti objekat bivše kasarne “Sarica” u naselju Trn, koji planiraju rekonstruisati za vrtićke usluge. Nakon Aleksandrovca, u Trnu je, naglašavaju u ovoj lokalnoj zajednici, neohodno riješiti problem smeštaja djece, na šta mještani ukazuju godinama.

U susjednoj Gradiški, u prigradskom naselju Brestovčina, u toku je izgradnja vrtića započeta prije tri mjeseca. Glavninu novca ove značajne investicije u iznosu 500.000 evra obezbijedila je Vlada Srbije dok je gradska uprava u Gradiški uložila 800.000 KM. Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić ističe da radovi teku brže od plana. Uvjeren je da će vrtić u Brestovčini biti završen prije ugovorenog roka od jedne godine.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

 

– Objekat je površine 1.800 kvadratnih metara, što dugoročno obezbjeđuje potrebe ovog naselja, koje se intenzivno širi i povećava broj stanovnika. Pod istim krovom biće i prostorije za rad Mjesne zajednice Brestovčina, jedne od najvećih u gradiškom kraju. Imaćemo novi vrtić neophodan predškolskoj ustanovi „Lepa Radić“, u čijem sastavu će biti, jer više od 100 mališana iz Brestovčine je na spisku za smještaj – rekao je Adžić za Srpskainfo.

Dodaje da će izgradnjom vrtića u Brestovčini uveliko biti rasterećena dva gradska objekta, u centru grada i naselju Senjak, koji odavno ne mogu zadovoljiti potrebe.

Cijena smještaja 150 KM

Nataša Trninić, direktor vrtića „Bajka“ u Aleksandrovcu, izjavila je da cijena smještaja iznosi 150 KM. Za treće dijete iz iste porodice, smještaj u vrtiću je besplatan, što je veoma stimulativno za višečlane porodice.

Briga za djecu

U gradskoj upravi Gradiška kroz različite programe stimulišu i pomažu djecu i omladinu.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške, upozorava da je u mnogim selima, posebno u Potkozarju, zatvoren veći broj škola, a domaćinstva opustjela. Taj proces se mora zaustaviti, ističe, a našim selima vratiti život.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Zoran Adžić

– To je jedino moguće stimulisanjem mladih da tu ostanu, da imaju posao i bolju perspektivu, a da vlast pomaže djecu, počev od smještaja u vrtiće, školovanja, stipendiranja i na druge načine – kazao je Adžić.

 

Srpskainfo