LAKTAŠI, 15. jula – Ratari u Gradišci privode kraju žetvu pšenice. Na preostalim površinama u brdskom dijelu prinosi su na parcelama gdje su primjenjene kompletne agrotehničke mjere, u rangu onih ostvarenih u Lijevče polju. Zadovoljni i proizvođači sjemenske pšenice u Kozarskoj Dubici.
Žetva pšenice - Foto: ilustracija

Žetva pšeniceFoto: ilustracija

Radomir Obradović iz Dragelja, i pored nepovoljnih uslova jesenas tokom sjetve, ove godine ostvario je natprosječne prinose.

– Ima mjesta gdje je pšenica izdala, gdje je mokro bilo dok na suvljim područjima ja imam prinose pšenice oko 600 kilograma po dunumu i to je zaista solidan prinos – kaže Obradović.

Da bi na nekvalitetnijem zemljištu u brdskom dijelu, bili ostvareni rezultati približni onima u ravnici, potrebno je odabrati adekvatne hibride i primjeniti kompletnu zaštitu, posebno u fazi klasa, kažu agronomi.

– I po kvalitetu i po ostvarenim prinosima mislim da ispunjavaju zahtjeve naših poljoprivrednih proizvođača i da mogu dati ekonomski opravdane prinose što se tiče ovog našeg sortimenta strnih žita – istakao je Dragiša Lopandić, agronom.

Primjenjena kompletna agrotehnika doprinijela je odličnim prinosima i kvalitetu sjemenske pšenice, koju su u preduzeću “Јelena”, jesenas zasijali na više od 120 hektara.

Kao i za proizvođače merkantilne pšenice, resorno ministarstvo, prije dva dana isplatilo je i podsticaje za proizvedenu sjemensku pšenicu.

– Mi smo već uz ovaj podsticaj za pšenicu isplatili i podsticaje za proizvodnju domaćih sjemena i ministarstvo već godinama unazad pomaže proizvođačima domaćeg sjemenskog materijala i tako će biti i u buduće – rekao je Goran Bursać, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Većinu ovogodišnjeg roda otkupiće i uskladištiti pogoni za proizvodnju stočne hrane, po standardnim berzanskim cijenama. U Kozarskoj Dubici mlinari za kvalitetniju pšenicu, sa većim procentom proteina, proizvođaima plaćaju po 40 pfeniga za kilogram.

RTRS