LAKTAŠI, 11. februara – Do kraja februara, Ministarstvo poljoprivrede trebalo bi da objavi Pravilnik o raspodjeli 71 milion KM agrarnog budžeta, namjenjenih podsticajima. Poslije konsultacija, načelno je dogovoreno da povrtarima, kao i prošle godine, bude dodjeljeno 1,8 miliona KM. Na Skupštini Udruženja povratara Republike Srpske različita viđenja povrtara iz Semberije i Lijevče polja – kako rasporediti dodjeljena sredstva.
 3654334606sezonci

Povrtari iz Bijeljine kažu da su nesuglasice počele još tokom konsultacija u resornom ministarstvu jer predsjednik Branko Mastalo nije nastupao po zaključcima upravnog odbora udruženja.

Nesuglasice su nastale oko vrednovanja pojedinih vrsta povrtarske proizvodnje.

Povrtari iz Semberije se zalažu za nelinearan pristup jer kako kažu nije isto proizvoditi bundevu i krastavac kornišon na špaliru.

– Nije tu bilo nekog većeg razmimoilaženja, osim u dijelu koji se odnosi na premiranje po vrsti robe, ko će imati koliki podsticaj – kaže Rade Dobraš, predsjednik Skupštine Udruženja povrtara Republike Srpske.

– Dogovor je da Skupština za 2019. godinu ponovo zasjeda i da dogovori da li će to biti linearno ili će neka proizvodnja biti favorizovana, odluku će donijeti taj organ – navodi Mladen Vasić, povrtar iz Bijeljine.

Ono u čemu su saglasni povrtari i sa istoka i zapada Srpske je nastojanje vlade da se kroz isplatu podsticaja uvede više reda na tržištu i da registrovana gazdinstva redovno izmiruju doprinose.

– Apelujem na mlade proizvođače da se registruju, da bi se mogli odazvati pozivu ministarstva za subvencije, da uplaćuju socialno i penziono, kako bi mogli ostvariti podsticaje u poljoprivredi – naglašava Miloš Košpić, povrtar iz laktaškog sela Kosjerovo.

Poslije višečasaovne rasprave, koja je na momente bila dosta burna, Skupština Udruženja povrtara Republike Srpske nije prihvatila ostavku predsjednika Branka Mastala.

 

RTRS