LAKTAŠI, 29. januara – U slučaju da se razbolite u Srpskoj tokom vikenda i da vam je lek neophodan, sačekajte ponedeljak ako ne možete platiti lek, jer recept propisan u Službi hitne medicinske pomoći ne vredi.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Naime, lek koji se nalazi na listi lekova Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a čiji recept nije propisan rukom porodičnog doktora ili pedijatra u apoteci biva naplaćen. Ovo je na svojoj koži osetila Banjalučanka Marijana Čenić čiju je ćerkicu mučila gnojna angina, a lek koji su joj propisali u Hitnoj, morala je da plati. Pita se šta bi bilo da u tom trenutku nije imala novca, piše ATV.

– Ljudi ne znaju svoja prava, osećam se pokradeno. Šta da ja nisam imala dovoljno novca to veče? Znači, moje dete kasni sa terapijom, a i ovako je dva dana, tek treći dan joj je odreagovalo. Znači, trebala je da bude pod temperaturom 40 stepeni danima dok ja ne bih dobila recept. Je li prioritet taj novac ili da se to dete neko izleči, taj čovek, nebitno i starija osoba? Svi mi imamo pravo na život i imamo pravo na zdravlje – rekla je Mirjana Čenić.

Foto: ATV / screenshotMajka Mirjana Čenić: “Je li prioritet taj novac ili da se to dete neko izleči?!”

Iz Fonda odgovaraju da se lek ne naplaćuje samo ako ga je propisao doktor koji ima šifru za to, a takvi ne rade u Hitnoj. Sugerišu da se u ovakvim situacijama pošalje zahtev za refundaciju troškova i da će oni refundirati novac.

– Dakle, lekari u hitnoj pomoći nemaju šifru za propisivanje recepta na teret Fonda iz razloga što su dužni da hitne slučajeve zbrinu na licu mesta, uključujući i davanje neophodnih tereapija, dok se pacijent ne javi svom lekaru – navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

U Hitnoj nisu hteli da komentarišu slučaj Banjalučanke Marijane Čenić. A ona smatra da refundacija na koju podsećaju u Fondu nije rešenje. To možda mogu Banjalučani, kaže Marijana, ali onima malo dalje od grada se ne isplati. Toliko im na kraju izađe prevoz.

 

Blic