LAKTAŠI, 07. februara – Lovci i farmeri iz Gornjih Karajzovaca kod Nove Topole napravili su kobasicu rekordne dužine koju su pokazali i podelili na “Danima zime na Kozari” proteklog vikenda.

Lijevcanska_kobasica_vesti_blic_safe

Miloš Đakić, Milovan Vujčić i Rade Džajić koji su došli na ovu ideju i napravili smesu od 50 kilograma mesa, kažu da je njihova kobasica rekorderka jer ne znaju da je, u poslednjih pola veka, u Lijevču napravljena veća.

– Ni veća ni ukusnija nije sigurno napravljena u svim selima u Lijevče polju, gde inače ima mnogo gurmana i majstora za kobasice, slaninu, suvo meso… Svake zime pravili smo kobasice duge po metar ili 2, a ova sada je preko 4 metra – uveravaju karajzovački majstori za kobasice koji su svoj proizvod, smešten u namenski napravljeno drveno korito, pokazali brojnim posetiocima “Zime na Kozari”.

O sastojcima, osim različitih začina, naglašavaju dominantne 4 vrste mesa, srnetine, od divlje i domaće svinje te junetine.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

– Ove 4 vrste su osnova smese mada je tu i meso od junećih glava koje je donirao Rade Škrbić. U pripremi je važnu ulogu imao i Rade Dobraš, čuveni gurman i majstor za kobasicicu bez čijeg znanja i doprinosa ne bismo dobili ovako ukusnu kobasicu koju mogu poneti dva jaka ili četiri, fizički malo slabija čoveka – kažu Miloš, Milovan i Rade.

Oni su kobasicu tešku preko 50 kilograma nazvali „Ponos Lijevča” jer je, kako kažu, kvalitetna hrana za njih najvažnija.

Glas o kobasici rekordne dužine i težine je na ponos Karajzovaca i susednih sela u kojima se, hvale se naši sagovornici okruženi mnogim znatiželjnicima u zimskoj idili na vrhu Kozare, tradicionalno proizvodi mnogo hrane, posebno mesa i povrća.

Foto: Milan Pilipović / RAS Srbija

O dopremi kobasice na Mrakovicu, takođe, pričaju da nije bilo ni malo jednostavno.

– Zbog velike gužve kombi smo morali zaustavili podalje od Mrakovice. Šestorica su se smenjivala da bi kobasicu od 4 metra plus jednu manju od metar i po doneli na planinski plato i postavili na stolove. Narod se brzo okupio strpljivo čekajući da je načnemo. Na smenu smo je rezali da bi za sat nestala, pojeden u slast. Narod je napunio stomake, a mi smo dobili velike pohvale, što nam je i bio cilj, neka se zna i priča o tome – rekao je Miloš Đakić koji već sada, posle pakovanja noževa i drugog mesarskog alata smišlja novi poduhvat o kojem će se imati šta pričati.

Kozarska Dubica najbolja na Mrakovici

Privredno-turistička manifestacija “Dani zime na Kozari”, koja je održana dvanaesti put, okupila je više hiljada posetilaca, a članovi ekipe opštine Kozarska Dubica postigli su najbolje rezultate u šest takmičarskih disciplina.

Najbolji kotlić pripremili su učenici SŠC “Petar Kočić” iz Srpca.

U kategoriji lovački kotlić učestvovalo je devet lovačkih udruženja, a najbolji su bili članovi Lovačkog udružnja “Sana” iz Oštre Luke.

 

Blic