ANTALIJA, 5. jula – Avion sa prvim ovogodišnjim turistima iz Banjaluke za Tursku doputovao je u poslijepodnevnim časovima u Antaliju, jednu od najatraktivnijih turskih turističkih destinacija.

Riječ je o prvom, ljetnom čarter letu za Tursku u organizaciji turističke agencije „KonTiki“.

Da je za ovo putovanje vladala velika zainteresovanost građana Republike Srpske i Federacije BiH dokazuje i činjenica da je Agencija „KonTiki“ morala da obezbijedi avion za više od 150 putnika. Uzbuđenje pred putovanje moglo se uočiti još na banjalučkom aerodromu, gdje se sa nestrpljenjem očekivalo ukrcavanje u avion, što su „okom kamere“ zabilježili i novinari koji će zahvaljujući Agenciji „KonTiki“ boraviti sedam dana u Antaliji.

Međutim, prije samo polijetanja bilo je potrebno ispoštovani sve mjere zaštite zbog korona virusa. Tako je na ulazu u banjalučki aerodrom svakom putniku izmjerena temperatura i sugerisano korištenje zaštitnih maski, čega se većina putnika i pridržavala.

Mjere zaštite ispoštovane su i tokom leta, gdje su svakom putniku prilikom ulaska u avion podijeljenja dezinfekciona sredstva, dok je tokom dvočasovnog leta bilo obavezno i nošenje zaštitih maski.

Slična slika dočekala nas je i na aerodromu u Antaliji, gdje se gotovo na svakom ćošku nalaze punktovi sa dezinfekcionim sredstvima.

Ipak, putnicima prilikom dolaska na aerodrom nije mjerena temperatura, niti je zahtjevan na uvid test kojim se dokazuje da je putnik negativan na korona virus, što je svakako i skratilo svu proceduru oko dolaska putnika na željenu hotelsku destinaciju, ali i prepuštanje dugo očekivanom odmoru.

„Putovali smo oko dva časa, što je uobičajeno vrijeme za ovu relaciju. Let je bio veoma ugodan, a svi smo, koliko sam mogla da primjetim, nastojali da ispoštujemo mjere koje su nam sugerisane radi zaštite od korona virusa i sa te strane se osjećamo veoma bezbjedno. Sretni smo što smo upravo mi otvorili ovogodišnju sezonu odlaska u Tursku na odmor i ovom prilikom bih se posebno zahvalila Agenciji „KonTiki“ koja nam je to omogućila“, rekla je po dolasku u Antaliju Sara Kozomara.

Sara Kozomara

Regija Antalija jedna je od najluksuznijih turstičkih destinacija u Turskoj. Da je sve podređeno bezbjednosti i ugođaju gostiju pokazuje i činjenica da su novinarske ekipe prilikom puta od aerodroma do hotela susrela i kolonu automobila u kojima su bili pojedini turski ministri.

Kako nam je objasnio vodič puta, takve slike turskih zvaničnika su uobičajene posebno u turističim regijama, jer se i najviši zvaničnici Turske žele uvjeriti da su ispoštovane sve zaštitne mjere vezane za sigurnost turista koji posjećuju njihova ljetovališta.

Posebno je interesantan podatak da je od početka pandemije virusa korona u regiji Antalija, koja broji dva miliona stanovnika, registrovano samo 500 zaraženih ovim virusom, što je svrstava u jedno od sigurno bezbjednijih mjesta na kojima se provodi godišnji odmor.

Nena Breberina, reporter ”Glasa Laktaša” iz Antalije